• Samarbeidsregjeringen lovet å øke stipendet til studentene. Det de gjør i stedet er å gi oss mer lån enn noen gang.

Leder for Norsk Studentunion (NSU) i Bergen, Brynjar Thorgersen, er provosert over forandringene i statsbudsjettet for 2002. Han trekker frem mer lån, mindre stipend, for lite penger til studentboliger og ingenting til nytt studentsenter som deprimerende lesning.

Mer penger, mer lån

I valgkampen lovet partiene i samarbeidsregjeringen å øke stipenddelen fra 30 til 39 prosent. Ni prosent skulle være avhengig av hvor mange vekttall studenten tar. Nå får alle 30 prosent.

— Resultatet blir at vi får utbetalt 1000 kroner mer i måneden. Men det blir gitt som lån, og fører til at alle studenter etter 2002 vil sitte igjen med mer lån enn noen gang, sier NSU-lederen.

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) kaller forslaget en provokasjon, mens parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, sier til NTB at han misliker forslaget sterkt.

— Jeg er flau over min egen partiledelse. Det holder ikke mål at Venstre lover å tale studentenes sak og så leverer dette, sier Arild Helgøy, fungerende leder for Venstres studentorganisasjon.

Universitetet merker lite

Tilskuddet til studentboliger blir økt med 26 millioner kroner. Men pengene er ikke nok til å oppfylle løftet om 1000 nye studentboliger i året i fem år fremover. Studentlederen reagerer også på at midler til nytt studentsenter ikke er nevnt med ett ord.

For Universitetet i Bergen fører samarbeidsregjeringens forslag til få endringer, sier assisterende universitetsdirektør Sverre Spildo.

22,3 millioner kroner skal som opprinnelig foreslått bevilges for å videreføre arbeidet med studiereformen. Kuttet på 25,5 millioner kroner i finansiering av studieplasser blir opprettholdt.

— Styrkning av Forskningsfondet med to milliarder kroner er positivt, sier Spildo.

Den nye regjeringen foreslår også at støtten til næringsrettet forskning økes.