Bryggen Sjømat har fått beskjed fra stiftelsen Bryggen om at de må forlate lokalene sine innen 31. oktober, skriver BA i dag.

Årsaken er at fuktigheten fra fiskehandelen tærer på bygningen, forklarer direktør Lasse Bjørkhaug i Stiftelsen Bryggen.

Råte

— Vi har store problemer med alt ferskvannet som butikken bruker i behandlingen av fisken. Ferskvannet vasker ut saltet i treverket, slik at vi får råteskader. På grunn av at bygningene i fronten bøyer seg, blir det sprekker i det støpte gulvet som skal fange opp vannet. Med tungt hjerte har vi kommet til at Bryggen Sjømats virksomhet er uforenlig med bevaringen av Bryggen, forklarer Bjørkhaug.

For bergensere kan det virke absurd at Bryggen ikke skulle tåle normal fiskehandel, siden bryggegårdene i århundrer var sentrum for fiskeeksporten til Europa.

— Men det var i hovedsak tørrfisk, som skulle oppbevares tørt og luftig. Behandling av ferskfisk er noe helt annet, og er i historisk perspektiv en ny virksomhet på Bryggen, påpeker Bjørkhaug.

- Makabert

Argumentene overbeviser ikke forfatter Erling Gjelsvik, som blant annet har skrevet boken "Veier til Vestlandsmaten".

— Det virker helt makabert at man skal tvinge ut en av de siste gode fiskebutikkene rundt Vågen på grunn av en liten råteskade. Og det etter at myndighetene i årtier har revet og latt Bryggen forfalle. Dette lukter det profitt av, muligens ønsker man en mer lukrativ leietaker, spekulerer Gjelsvik.

Han frykter at Bryggen vil bli fullstendig dominert av lusekofter, ølservering og cappucino i fremtiden, i likhet med andre deler av sentrum.

— Bryggen er indrefileten i Bergen. Nå skal bilveien flyttes lenger vekk fra gårdene, og da blir det mer plass til uteservering i solen. Klart kommersielle krefter sikler etter eiendommene, sier han - og ser for seg 7-Eleven og kaffebarer langs hele den historiske fasaden.

Opplevelsesenter

Det er en bekymring som Lasse Bjørkhaug deler.

— Vi vil kjempe i mot at Bryggesiden blir en eneste lang uteservering. Ønsket er en levende bydel med tradisjonelle næringer, sier han.

Rundt St. Hans skal flyttingen av veien lenger ut på kaien være fullført. Men det kan ta mellom fem og syv år før Bryggen har fått en permanent utforming med belysning og gatedekke. I mellomtiden blir det flere provisorier. Uterestauranten ved SAS-hotellet vil trolig gjenoppstå, men ellers håper Bjørkhaug å holde området mest mulig åpent.

Dessuten ønsker stiftelsen å lage et informasjonssenter for besøkende. Den nåværende fiskebutikken er et mulig lokale.

— Huff. La oss nå for all del ikke gjøre Bryggen til Disneyland, sukker Erling Gjelsvik.

FISK FORBUDT: I oktober forsvinner den siste fiskebutikken fra Bryggen. Da har troll, lusekofter og cappucino fullstendig dominans.
ARKIVFOTO: KNUT STRAND