— Kvinnen anmeldte meg for voldtektsforsøk fordi jeg ikke ville gi henne drosjepenger, hevder han.

I fjor ble han i Bergen byrett dømt til fengsel i ett år og to måneder etter et angivelig voldtektsforsøk mot en kvinne i 30-årene. Det hele skulle ha skjedd i Vaskerelvsmauet en aprilnatt i fjor. Han ble også pålagt å betale 75.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Men fredag ble 42-åringen renvasket av Gulating lagmannsrett. Retten svarte «nei» både på spørsmålet om var skyldig i å ha øvet vold mot kvinnen, og om han var skyldig i å ha foretatt en seksuell handling mot henne.

— Retten har fattet en helt riktig avgjørelse. All tvil er kommet den tiltalte til gode, slik som den skal, sier mannens forsvarer, advokat Kaj Wigum.

- Enorm belastning

Den 43 år gamle trebarnsfaren reagerte med sjokk og vantro da byretten dømte ham i fjor. Nå klarer han ikke å glede seg over frifinnelsen i lagmannsretten.

— I 20 måneder har disse anklagene gjort livet surt for meg og mine nærmeste. Jeg har hele tiden visst at jeg var uskyldig, og familien har trodd på meg. Men det har likevel vært en enorm belastning for oss alle, sier familiefaren.

Han tenker tilbake med bitterhet på tirsdagskvelden i april i fjor, da han traff kvinnen på et «brunt utested» i Bergen sentrum. Mot slutten av kvelden endte de to opp i Vaskerelvsmauet etter å ha kjøpt røyk på 7-Eleven. Det var da det angivelige voldtektsforsøket skulle ha funnet sted. Kvinnen forklarte i Bergen byrett at 42-åringen holdt hånden sin over munnen hennes, la henne ned på bakken og dro av henne både buksen og trusen før hun klarte å komme seg unna.

Vil ha erstatning

Mannen har hele tiden bedyret sin uskyld. Hans versjon er at den sterk berusete kvinnen tagg og ba ham om drosjepenger, og til og med tilbød å utføre seksuelle handlinger som en motytelse. Han er sikker på at hans kontante avslag er årsaken til at hun anmeldte ham.

— Hun ble rasende og skrek «Dette skal du angre på! Du skal ikke kunne vise deg på byen igjen!», hevder 42-åringen.

Han sier han er sjokkert over hvor enkelt det er å påføre uskyldige mennesker og deres familie så stor smerte.

— Det er veldig lett for kvinner å ty til voldtektsanmeldelse for å ramme noen. Saken min burde for eksempel aldri ha kommet så langt. Hun hadde flere forhold tilbake i tid som burde fått politiet og byretten til å skjønne at også dette var oppspinn, sier 42-åringen.

Han vurderer nå å gå til sivilt søksmål mot kvinnen for å få erstatning for alle lidelsene anmeldelsen og den opprinnelige dommen har vært årsak til.

Avviser hevnmotiv

Kvinnens bistandsadvokat, Trine Birgit Rysst, tar kvinnen frifinnelsen veldig tungt. Lagmannsretten begrunner ikke frifinnelsen, men Rysst tror den skyldes at 42-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum, fikk anledning til å konfrontere kvinnen med en rekke lite flatterende forhold fra hennes fortid.

— Retten har sendt ut et signal om at det er den fornærmede som skal utsettes for granskning. Dette vil bare føre til at kvinner vil kvi seg om mulig enda mer til å levere inn anmeldelse for seksuelle overgrep, mener hun.

Ifølge Rysst tar kvinnen frifinnelsen særdeles tungt. Hun avviser bestemt 42-åringens påstander om at anmeldelsen var en form for hevn.

— Man går ikke frivillig gjennom noe slikt bare på grunn av drosjepenger, mener Rysst.

Aktor i saken, konstituert statsadvokat Finn T. Rud, var ikke tilgjengelig for kommentar til frifinnelsen.