Søndag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters om at ensjette gisseltager er tatt i live, mens tre fremdeles er på frifot. Størsteparten av gruppen som sto bak terrorangrepet mot gassanlegget i Algerie, er imidlertid drept. Algeriske medier har tidligere meldt at 32 gisseltakere fra seks ulike land er drept i aksjonen.

Den franske avisen Le Figaro skriver søndag kveld at mannen som har tatt på seg ansvaret for gisselaksjonen, jihadisten Mokhtar Belmohktar, haddesendt inn sine beste mennfor å gjennomføre aksjonen. Det var hans mest betrodde løytnanter, som for eksempel jihadisten Abderrahman al-Nigiri, som ledet angrepet.

— En rekrutteringsdrøm

Til tross for at de fleste gisseltakerne er drept, mener amerikanske terroranalytikere at aksjonen har styrket den nord-afrikanske forgreiningen av al-Qaida.

— Dette er en rekrutteringsdrøm for dem og et mareritt for oss, sier Mike Rogers, leder foretterretningskomiteen i Representantenes hus i USA, til the Washington Post.

Terroristene i Algerie truer med nye angrep. Samtidig får voldelige islamister i Nord-Afrika økt oppslutning, ifølge terroreksperter.

Morten Bøås, Fafo-forsker og Nord-Afrika- ekspert, mener også at terroristene vurderer aksjonen som vellykket.

— Det handler om hvordan man vurderer vellykket. Vi vil kanskje tenke at siden nesten alle døde, er det en mislykket aksjon. Jihadister tenker imidlertid ikke slik, sier han og fortsetter:

— For det første har AQIM (Al-Qaida i det islamske Maghreb) fått til noe de aldri har klart tidligere: de har slått til i nervesenteret til den algeriske staten og økonomien, nemlig olje- og gassektoren. De har rammet kjernen i den algeriske staten og dens internasjonale støttespiller – oljeselskapene. De har vist en evne til å ta, og holde på, gisler, og har fått oppmerksomhet som de ikke har hatt på mange år, sier Bøås.

Personlig seier

— For det andre er dette en personlig seier for Mohktar Belmohktar som med denne aksjonen har tatt steget opp i elitedivisjonen for jihadister. Det har vært litt manko på aktører som han i det siste - dette er en handlingens mann, macho og mystisk. Med merkelappen «den ufangbare» er han lett å markedsføre, sier han, og viser til at Belmohktar har skiftet karrièrevei.

— Han har lenge vært en pragmatisk kriger i Mali, en overlever først og fremst. Nå har han tatt en mer ideologisk retning.