MAREN NÆSS OLSEN

Vebjørg Tingstad ved Norsk senter for barneforskning har forsket på barn og chatting. Gjennom arbeidet med doktoravhandlingen sin fulgte hun pratekanaler gjennom to år, og dybdeintervjuet åtte barn i alderen 11 til 14 år om deres chattevaner.

— I skolegården kan det gå galt hvis man sier noe som andre synes er dumt. På internett kan barn snakke om alt, og få svar på ting som det ikke alltid er så lett å spørre om. Hvis noen reagerer gjør det ikke så mye, fordi man er anonym, sier Tingstad.

Ved første øyekast kan chattekanaler virke fulle av stygge ord, sex-press og sjikane. Men gjennom hemmelige identiteter bruker barn nettet til å utforske seg selv. Det er ikke bare sex og kjærlighet som blir diskutert.

— En trettenåring jeg intervjuet ble utsatt for røykepress fra venninnene sine. Hun fant en nettvenn fra en annen by som hun kunne diskutere røyking med, og fikk støtte til å stå imot presset, sier Tingstad.

Ungdom mellom 11 og 20 år chatter mer enn noen andre.

— Det er en tid der flørting og vennskap er viktig. Barn i den aldersgruppen utforsker seg selv gjennom å kommunisere med andre. Da er det ikke så rart at chatting blomstrer, sier Tingstad.

Foreldre flest vet lite om chatting, og det kan være vanskelig å sette seg inn i barnas internettvaner. Tingstad råder voksne til å snakke med barna.

— Ungene er i hovedsak klar over farene som lurer. Jeg tror det meste av nettpraten er nokså uskyldig. Men det gjør jo ikke noe om foreldre spør litt, uten en advarende pekefinger, sier hun.