Pavlina Dragnova er lege fra Polen og nettopp kommet tilbake fra hjemlandet. Der er det et vanlig syn å se folk gå med munnbind for å hindre spredning av smitte og for på beskytte seg mot smitte.

— Folk må bruke munnbind, jeg er overrasket over at så få nordmenn gjør det, sier legen.

— Hvorfor tror du det er sånn?

— Kanskje det er litt flaut. undrer hun.

Dragnova sier munnbind bør brukes av dem som er syke for å hindre spredning og av friske for å unngå å bli smittet.

Saken fortsetter under videospilleren.

Lettet

Apotekene fryktet kjempekøer da det i dag ble mulig å kjøpe Tamiflu uten resept. Slik ser det ikke ut til å ha gått. Ved apoteket på Bergen Storsenter hadde rundt 40 personer trukket kølapp ved 08.45-tiden.

— Jeg kom hit litt før klokken 08 og trodde det skulle være noen hundre i køen, sier Kjell Eide.

I stedet var han lettet over å være nummer 17 i køen. Etter én times venting fikk han kjøpe influensamedisinen, som han ville skaffe seg fordi både konen og sønnen er syke.

Selv om medisinen nå selges uten resept, må du ha en gyldig grunn for å få kjøpe den.

— Man kan ikke gå på apoteket og kjøpe Tamiflu bare fordi man synes det er greit å ha den i skapet. Det er en klar målsetting av medisinene skal bli lettere tilgjengelig for dem som har influensasymptomer, eller som er i risikogruppene og har nærkontakt med influensasyke, sa apoteker Eli Bjørke til BT i dag.

Skjema

I praksis må folk fylle ut et skjema mens de står i kø på apoteket. Man behøver ikke å ha fått konstatert svineinfluensa for å få kjøpe medisinen.

Tamiflu er subsidiert av staten, og koster nå 50 kroner i utsalg. Pulveret Relenza, som også er blitt reseptfritt inntil videre, koster 51 kroner. I tillegg må kundene ut med 20 kroner for rekvireringen på apotek.