• Vi har fortsatt noen oppoverbakker foran oss, men de er mindre bratt enn de som er forsert, sier Høyres Monica Mæland. I dag startet byrådsforhandlingene.

Like over klokken halv elleve ble døren lukket til et møterom på First Hotel Marin i Rosenkrantzgaten. Innenfor satt en delegasjon fra Høyre, KrF og Venstre rede til å sy sammen en avtale.

«First statement»

En avtale som spøkefullt ble omtalt som Rosenkrantzerklæringen eller First Statement, i tråd med tradisjonen å døpe slike politiske viljeserklæringer etter hotellet der de ble meislet ut.

At første forhandlingsrunde gikk på et hotell som leier av Herman Friele, skyldtes ene og alene at alle møterom på rådhuset var belagt, bedyret Mæland.

Bratteste motbakken ble forsert i går kveld. Da sa Frp ja til en avtale som sikrer det nye byrådet et parlamentarisk grunnlag. Avtalen med Frp er såpass detaljert at den nesten er en byrådserklæring i seg selv.

Men fortsatt gjenstår viktige punkt. Ikke minst å bli enige om fordelingen av politiske verv innenfor og utenfor byrådet.

Tar seg tid

Dagens første forhandlingsmøte handlet mest om å fastsette en timeplan. Torbjørn Hansen, leder i Bergen Høyre, er innstilt på at resultatet vil være klart en gang ut i neste uke:

— Vi gjorde et grundig arbeid i forhold til Frp og det ga resultater. Nå gjør vi et grundig arbeid i forhold til å lage et styringsdyktig byråd, sier han.

— Er dere trygge på at forhandlingene vil føre frem?

Monica Mæland: - Med Frp på plass er vi mange skritt nærmere et resultat. Vi har fortsatt mange oppoverbakker igjen. Men de er mindre bratt enn de som er forsert. Det er bare å lese de ulike partienes partiprogrammer for å forstå at her er mye å enes om.

— Blir det et levedyktig byråd?

— Jeg vil ikke gi meg ut på slike spådommer. Om det lever etter et år eller fire får fremtiden vise.

INNSPURTEN I GANG: Høyres påtenkte byrådsleder Monica Mæland startet i går drøftingene med KrF og Venstre. KrFs Kristian Helland og Arvid Nilssen blir servert av Høyres Henning Warloe.
JAN M. LILLEBØ