Søndag ettermiddag klokken 15.42 mottok brannvesenet meldingen om brann på Åstveit Skole. Etter bare 11 minutter var brannen slukket, men skadene var allerede stygge på skolens kledning. Flammene rakk ikke å komme gjennom til skolens innside, men hadde meldingen kommet senere, kunne utfallet blitt mye verre, tror rektor ved skolen, Svein Helge Teigland.

Åsane Tidende er med Teigland da han for første gang ser på skadene i dagslys, mandag morgen.

– Dette er selvsagt svært trist. Vi ser at flammene heldigvis ikke kom så langt at de gjorde stor skade på det innvendige. Dette har ikke skjedd så lenge jeg har arbeidet her, forteller Teigland, som har vært rektor ved skolen siden 2005.

Trenger lys

Brannen ble startet på baksiden av skolens hovedbygning, og rakk å spre seg noe oppover veggen, før brannvesenet fikk stoppet den. Ett av vinduene sprakk, og brannvesenet måtte bryte vekk deler av veggen under slukkingen.

Vaktmester på skolen, Odd Selvik, opplyser at det etter brannen er røyklukt inne i bygningen, både i første og annen etasje. Rektor er likevel lettet.

– Alt i alt må vi vel være glade for at det gikk bra. Meldingen til brannvesenet ble etter det jeg har hørt, gitt av noen som oppholdt seg på idrettsanlegget her på plassen. Det var bra at det var folk på området, og heldigvis er det stort sett folk her, etter at området er rustet opp med klatrestativ og ballbinge, sier Teigland.

Teigland forteller videre at det om kveldene er svært mørkt på området, og at dette er uheldig i forhold til folk som oppholder seg der på ettermiddagene og kveldene.

– Jeg tror at denne episoden kunne vært unngått, om området rundt skolen hadde vært opplyst. I dag er det kun noen «pyntelys» som fungerer, og det er ikke godt nok. Dette er et problem skolen i mange år har bedt kommunen om å ta fatt i, og jeg håper det som nå har skjedd, blir en vekker. Er området opplyst, er sjansen mindre for at slike ting skjer, samt at det blir triveligere her, sier han.

Mistenker ikke elevene

Politiet opplyste til Bergens Tidende søndag ettermiddag at brannen etter all sannsynlighet var påsatt, og at det forelå endel navn som i den forbindelse skulle sjekkes nærmere.

Overbetjent ved Arna og Åsane politistasjon, Rune Tveit, forteller til Åsane Tidende at ingen er pågrepet, eller mistenkt for å stå bak ildspåsettingen. At brannen var påtent, regner han som overveiende sannsynlig.

– At vegger selvantenner på denne årstiden er ikke særlig sannsynlig, så skolen ble nok tent på av noen. Hvem som gjorde det, vet vi foreløpig ikke, sier han.

Også i 1994 ble Åstveit skole utsatt for brann. Den gangen var det en elev som sto bak påtenningen.

– Elevene vi har på skolen er veldig greie ungdommer. Jeg har ingen som helst grunn til å tro at noen av våre elever har gjort dette. Om ettermiddagene og kveldene er det mange som oppholder seg her, og hvem som kan ha gjort dette er umulig å vite. Men jeg mistenker ikke våre elever, understreker Svein Helge Teigland.

Andreas Isaksen
Andreas Isaksen