RANDI KVINGE

— Brannalarmen er falsk trygghet slik den fungerer nå, mener beboer Ann-Christin Foss.

Hun og studievenninnen Anette Rokkan bor i tiende etasje i høyblokken på Fantoft studentby, og hele fem ganger måtte de ut i løpet av natten på grunn av falsk alarm.

— Alarmen gikk første gang klokken 03.40, og vi kledde på oss i full fart og kom oss ut dørene. Men da vi kom utenfor, stoppet alarmen. Det samme gjentok seg flere ganger, forteller hun.

Studentene mener dette gjør alarmen lite troverdig.

— På denne måten mister vi respekten for hele alarmen, og neste gang er det ikke sikkert noen går ut før de ser at brannbilen kommer. Da kan det være for sent, forteller Ann-Christin Foss.

Fikk ikke melding

Brannalarmen ved Fantoft studentby skal være automatisk tilkoblet Bergen Brannvesen, men på grunn av ombygging blir ikke brannvesenet automatisk varslet.

— I dette tilfellet fikk vi ikke melding om alarmen før klokken 04.49. Da var det en beboer som meldte fra, forteller fungerende vaktkommandør ved Bergen Brannvesen, Torkjell Helle.

Han reagerer imidlertid på at studentene ikke tok kontakt på et tidligere tidspunkt.

— Det er helt utrolig at studentene lar alarmen gå i en og en halv time uten at de ringer til oss. Når alarmen går, skal beboerne evakuere huset med det samme, forteller han.

Nytt system

Direktør i Studentsamskipnaden i Bergen, Egil T. Pedersen, mener studentene ikke har grunn til å føle seg utrygge.

— Vi er for tiden i en anleggsfase, der alle studenthjemmene skal kobles direkte til brannvesenet. Dette skulle vært gjort allerede, men siden det er røykvarslere på hvert rom, trenger beboerne likevel ikke å føle seg utrygge. De er også blitt oppfordret til å ringe 110 ved alarm, forteller Pedersen.