— Bjarne Berg vil bli husket som Branns redningsmann, sier Eivind Lunde.

Berg, som ble 59 år, døde brått i helgen. Han skal ha lidd av diabetes.

 • Uten Bjarne Berg, hadde Hardball aldri blitt etablert. Da hadde det heller aldri blitt de spillerinnkjøpene, sier Lunde, daglig leder i Hardball - investeringsselskapet som Berg startet.
 • Det er en kjensgjerning: Brann hadde ikke klart dette på egen hånd i sin tid. Og Bjarne Berg var mannen bak Hardball, sier Frode Hellebø, leder for Branns supportergruppe Bataljonen.

TV 2-sjef

Berg var styreleder i Hardball, et investeringsselskap startet i 2003. De finansierte kjøpene av flere svært sentrale spillere. Det førte igjen til at Brann høsten 2007 ble seriemestere.

Supporterlederen mener Berg har en høy stjerne blant alle supporterne.

— Han vil bli husket for innsatsen, sier Hellebø.

Berg var også stifteren bak grafikkselskapet Vizrt, som i dag er verdsatt til i underkant av 1,5 milliarder kroner. Selskapet leverer grafikk til TV-stasjoner over hele verden.

Før den tid var han redaksjonssjef i TV 2, fra starten i 1992. Senere ble han nyhetsredaktør. I Bergens Tidende var Berg vaktsjef og journalist i ti år.

Berg er tidligere landslagstrener i svømming og var i flere år en markant profil i svømmemiljøet.

Svein Ove Strømmen, styreleder i Vizrt, ønsket ikke å kommentere dødsfallet i går kveld.

— Hjerte for klubben

Men det er nok særlig for innsatsen i Brann at Berg vil bli husket blant sportsklubbens supportere.

 • Forferdelig trist. Det står respekt bak det livsverket Bjarne Berg skapte. Alle Brann-venner bør være takknemlige, sier Bjørn Dahl, administrerende direktør i Brann fra 2000 til nå i april.

Dahl mimrer om den gangen han, Per-Ove Ludvigsen og Mons Ivar Mjelde først møttes for å diskutere investeringer.

 • Bjarne var en visjonær. Vi kunne være uenige i mye, men han var utrolig hyggelig overfor meg, sier Dahl.

Petter Vaagan Moen var en av spillerne som kom til Brann - mye takket være - Hardball-midler.

 • Berg har betydd veldig mye for Brann. Han har investert mye og vist at han har et hjerte for klubben, sier Vaagan Moen.

— Han var en pådriver for å øke utviklingen i Brann - til glede for Brann og bergensmiljøet, sier tidligere formann i Brann, Magne Revheim.

Han sier det er vanskelig å si hvor mye Berg har betydd for seriegullet i 2007.

 • Han har selvfølgelig betydd noe, akkurat som alle andre investorer. I en slik situasjon som nå må jeg bare uttrykke positivitet og takknemlighet for hans bidrag, sier Revheim.

- Redningsmann

Berg og Revheim hadde et konfliktfylt forhold.

 • Berg viste en uredd måte å gå inn i miljøet på og å bidra på sin måte. Han hadde fri tanke og fri munn, men med kraft, sier Revheim.

Han mener Bergens næringsliv bør ta lærdom av Berg.

 • Han tok initiativ mens andre var passive. Berg viste vei, sier Revheim.
 • Brann hadde aldri vært seriemestere uten han og resten av Hardball, sier Per-Ove Ludvigsen. Han var sportslig leder mellom 2002 og 2006. Ludvigsen mener Berg vil bli husket som en svært viktig mann.
 • Ikke bare han, selvsagt, men det var han som var frontfiguren, sier Ludvigsen.

Berg har markert seg flere ganger med kraftige meninger om Brann. Sist var tidligere i år, da han lovte 40 millioner kroner til klubben - dersom styret trakk seg.

 • Jeg tror Brann vil huske ham som en vekker, på godt og ondt. Han røsket litt opp i leiren. Men jeg tror han i langt større grad vil bli husket som en som bidro til at Brann ble seriemester, sier Hermund Linde, en annen av Hardball-investorene.

Engasjert svømmetrener

Han tror den siste tids uenigheter mellom Berg og Brann-ledelsen ikke vil bli husket særlig lenge.

 • Det tror jeg går i glemmeboken, sier Linde.

Bjarne Berg hjalp svømmeren Alexander Dale Oen økonomisk i forkant av OL i Beijing i 2008.

 • Dette er veldig trist. Jeg kjente ham ikke personlig, men har møtt ham noen ganger. Han var en standhaftig mann. Veldig direkte, noe jeg satte stor pris på, sier Dale Oen.

Irene Hjelmaas er leder for Bergens Svømme & Livredningsklub (BS-LK) hvor Bjarne Berg var trener og leder på 80-tallet.

— Bjarne Berg var en person som alle i miljøet kjente. Jeg hadde ham selv som trener. Han ga alltid 110 prosent, sier Hjelmaas. Skriv en siste hilsen til Bjarne Berg i kommentarfeltet under.