— Hvis denne mannen føler en tvangspreget trang til å oppsøke prostituerte, så får han gå i terapi da, sier psykiatriprofessor Berthold Grünfeld.

Selv om sexavhengighet lenge har vært et kjent begrep, skal det ikke være gjort noe forskning på menn som er avhengige av å kjøpe seksuelle tjenester.

— Mitt eneste råd til ham er å ta kontakt med en terapeut, sier Grünfeld.

Påstanden om avhengighet er derimot ikke ukjent ved Pro-senteret for prostituerte i Oslo. Liv Gjessen, som er leder for senteret, har selv møtt flere menn som hevder å ikke være herre over sine egne handlinger.

— De oppfatter det som et problem og ønsker hjelp, sier hun.

— Er det sexen som driver dem, eller får de et «kick» av det å betale for sex?

— Det kan være begge deler. Men felles for dem er at de føler seg helt avhengige, mener Gjessen.

Hjelper å snakke

Behandling er mangelvare per dags dato. Men Reform ressurssenter for menn i Oslo ser nå på muligheten for å opprette et tilbud. Like før påske søkte senteret Justisdepartementet om midler til å kunne tilby samtaler og psykoterapi til avhengige horekunder.

— Bakgrunnen er at vi har fått henvendelser fra menn ønsker hjelp og som lurer på om de er alene i verden med dette problemet, sier rådgiver Ulf Rikter-Svendsen ved Reform-senteret.

Et tilsvarende prosjekt ble etablert i Gøteborg allerede i 1997 og skal ha gitt gode resultater.

I mellomtiden tror Liv Gjessen at det kan hjelpe å snakke med noen.

— Den lille erfaringen vi har med dette, viser at det ofte hjelper å sette ord på problemet. Vi har hørt om menn som har klart å slutte med sexkjøp etter at de har snakket med noen om det, sier Gjessen.

Stiftelsen Bergensklinikkene satte i fjor i gang et poliklinisk behandlingstilbud rettet mot spillegale bergensere, men har ingen planer om å opprette noe liknende for horekunder.

— Jeg ser ingen umiddelbar sammenheng mellom spillegalskap og kjøp av seksuelle tjenester, sier psykolog Arvid Skutle ved Bergensklinikkene.