— Det skulle vært forbudt å gjøre inngrep på personer under 20 år. At de i det hele tatt fettsuger en 18-åring på magen når de er tilsynelatende normalvektige er helt vanvittig. De skulle fått en straff, sier Kjersti Toppe (Sp). Hun er nestleder i helsekomiteen og også lege.

Toppe mener at aldersgrensen på kosmetiske inngrep, som i dag er 18 år, burde heves til 20 år.

Drømte om flat mage

Tirsdag skrev BT om de to 18 år gamle jentene "Anne" og "Kari" som ble fettsugd på Klinikk Bergen i fjor høst. Begge jentene var slanke, og hadde en normal kroppsvekt i forhold til sin høyde (BMI) før inngrepene. I ettertid har begge jentene angret på inngrepet.

— Helsepersonellet har i denne saken vært helt på grensen av loven. Selv om det ikke er ulovlig å utføre inngrep på friske 18-åringer, er det etisk feil å gjøre det, sier Bent Høie (H), leder i helse og omsorgskomiteen.

Vil heve aldersgrensen

-I utgangspunktet gjør vi ikke kosmetiske inngrep på frisk ungdom under 20 år. I de tilfellene vi gjør det, er det ofte personer som har hatt fysiske eller psykiske plager som gjør at de velger å forbedre sin situasjon gjennom kosmetiske inngrep. Da gjør vi en individuell vurdering av personen, og deres fysiske og psykiske modenhet, sier Christian Loennecken, toppsjef i Volvat Medisinske Senter.

— Aldersgrensen har ikke noen betydning, så lenge inngrepet er skadelig for personen, mener Høie (H).

— Det de har gjort her er fullstendig useriøst. Det er ikke kosmetisk engang, det er bare tull, sier Toppe (Sp).

Legen kan miste autorisasjonen

Helsetilsynet har nå åpnet tilsyn mot Klinikk Bergen etter at de fettsugde de to 18-åringene i fjor høst. Rådet for legeetikk har slått fast at legen har opptrådt kritikkverdig.

— Vi har funnet grunn til å undersøke saken nærmere for å se om det har skjedd noe i strid med helselovgivningen, sier underdirektør Rune Tjøsvoll hos Fylkeslegen i Hordaland.

Han varsler at de vil undersøke om legen har gjort noe galt, og hvilket ansvar klinikken har.

Selskapet som eier Klinikk Bergen, Teres Medical Group, eier også en rekke sykehus i Norge. Flere av disse har store rammeavtaler for det offentlige helsevesenet.

— Vi kan vurdere omdømmet og gå de etiske sidene ved slike selskap mer i sømmene. De skal ikke ha veldig mange sånne tilfeller før de blir oppfattet som dønn useriøse, sier Toppe (Sp).

Rekonstruksjon

— Når ungdom under 20 år kommer til konsultasjon, er det først og fremst fettsuging og større bryster de vil ha, sier Loennecken.

— Ofte blir de ikke anbefalt kosmetisk behandling, sier Loennecken.

De vanligste kosmetiske inngrepene som utføres på personer under 20 år, er inngrep som gjelder rekonstruksjon. For eksempel for å korrigere utstående ører, eller skjev nese etter skade.

— Vi gjør ikke kosmetiske inngrep på personer før fylte 18 år, sett bort i fra rekonstruksjon. For eksempel veldig utstående øre er noe vi korrigerer, dette er også noe som utføres på barn, sier Loennecken.

Hva mener du? Bør 18 år gamle jenter få velge selv?

Faksimile: I går skrev BT om de to 18 år gamle jentene som ble fettsugd på Klinikk Bergen i fjor høst.
Marita Aarekol