• Toget er i ferd med å gå, sier partner i Holberg Fondene, Hogne Tyssøy.

Bergen Næringsråd inviterte mandag formiddag til kaffe, muffins og åndelig føde for byens næringslivsaktører. Tema var hvorvidt vindmøller til havs kan skape et nytt vestlandsk industrieventyr.

Vindmølleutbygging er blitt et satsingsområde i Tyskland og Storbritannia, men ennå ikke i norske farvann.

Utbygging av vindmøller er foreløpig ikke kommersielt lønnsomt, men det nærmer seg.

— Vi er blitt rike, velfødde og litt mette av tilgangen på olje, gass og vannkraft. Men oljealderen er på hell, og vi må rette blikket fremover. Toget er i ferd med å gå. De som vinner er de som først får teknologien til å bli lønnsom, og det kan skje innen en fem års periode, sier Hogne Tyssøy, partner i Holberg Fondene.

Sammen med Rune Birkeland, administrerende direktør i Grieg Logistics og direktør i Sparebanken Vest, Henning Nordgulen, diskuterte han de finansielle sidene ved vindmøllesatsing foran en fullsatt sal i Grand selskapslokaler.

Både Tyssøy og de to andre mener politikerne må på banen.

— Myndighetene bør kickstarte dette med økonomisk støtte, slik man blant annet har gjort innen solcelleenergi, sier de tre.

Trioen mener det er stort potensial for norsk mekanisk industri i å levere leverandørtjenester til internasjonale vindmølleaktører.

— Men vi kan ikke belage oss på kun utenlandsk aktivitet, vi må også utvikle teknologien her til lands for å bygge kompetanse og være konkurransedyktige, sier Rune Birkeland.