• KrF og Kjell Magne Bondevik holder elevene for narr. De driver med politisk lureri, mener Arne Sortevik (Frp).

— For en uke siden skrøt statsminister Bondevik av at regjeringen har gjort det lettere å etablere frittstående skoler. Men i fylke etter fylke har KrF stemt mot nye private skoler. Dette er grov dobbeltkommunikasjon, sier Arne Sortevik (Frp).

Han var saksordfører for siste etappe av friskoleloven, og mener at den nå brytes. Loven skulle gjøre det enklere for foreldre og elever å velge mellom private, frittstående skoler og offentlige skoler.

Fredag fikk skolekjeden John Bauer ja til å starte fra høsten i Bergen. Ønsket var 525 elever, men skolen fikk kun 120 elevplasser. I flere fag får den private søkeren kun ta opp inntil ti elever.

— Det går ikke an å drive etter denne loven, sa daglig leder Rune Eikeland i John Bauer Norge til Bergens Tidende i går.

— Jeg skjønner Eikeland godt. Fylkespolitikerne er mer opptatt av å overbeskytte fylkeskommunens egne skoler enn å oppfylle kravene i loven, sier Sortevik.

I Hordaland er elevveksten fra høsten 2004 til høsten 2005 på over 700 elever. I årene fremover vil elevtallet øke grunnet store ungdomskull. Med sine 120 plasser får John Bauer Bergen rundt fem prosent av denne elevveksten.

Frp var i sin tid med på å sikre politisk flertall for friskoleloven

— Vi føler at vi som Frp-politikere må vise frem den politiske hulheten. Dette er politisk lureri som ikke gjør annet enn å skape politikerforakt, sier Sortevik.