• Jeg er overbevist om at Bondevik ikke er statsminister særlig lenge etter valget i år, sier Frp-formann Carl I. Hagen. Støtten han ga de borgerlige partiene etter valget i 2001, er trukket tilbake.

— Den sittende regjeringen ble ikke dannet før Frp ga sin støtte. Nå bruker Kjell Magne Bondevik det som argument, men det blir feil. For den støtten er tatt tilbake, og dermed er grunnlaget for regjeringsdannelsen falt bort. Det er det som er den nye situasjonen, forklarer Carl I. Hagen.

Eldre i skyggen

I går inviterte Frp-formannen til pressekonferanse på restaurant Mamma Rosa på Egertorget. Pressekonferansen ble lagt i forlengelsen av lunsjen til partiets strategikonferanse. Dermed var halve lokalet fylt av sentralstyremedlemmer og toppkandidater, som klappet og lo hver gang partiformannen satte pressen på plass.

Carl I. Hagen ville egentlig snakke om partiets satsing på de eldre i valgkampen, og partiet vil nå foreslå at ansvaret for eldreomsorgen overføres fra kommunene til staten.

— Med nasjonale retningslinjer og nasjonal finansiering vil alle kunne få det samme tilbudet, uansett hvor i landet de bor, argumenterte Hagen.

Men temaet skiftet raskt over til Bondevik så snart Hagen åpnet for spørsmål, og dermed havnet eldreomsorgen helt i skyggen. Når det gjelder Bondevik, er Hagen fortsatt sikker i sin sak: Han vil ikke gi sin støtte til en borgerlig regjering der Bondevik er statsminister.

— Tar ham på alvor

— Du sa før landsmøtet at du ikke ville dele ut negative karakteristikker av partilederne for de andre borgerlige partilederen. Hvordan ser du på det på det nå?

— Jeg har ikke brukt noen negative karakteristikker! Jeg har tvert imot begrunnet dette utspillet med min store respekt for Bondevik. Han sier at det ikke kommer på tale med et formalisert samarbeid med Frp, og jeg tar ham på alvor.

— Når Bondevik sier at det er dødt løp mellom de rødgrønne og oss, da tar han våre tyve prosent og hele stortingsgruppen til inntekt for seg. Men han vil ikke gi oss innflytelse. På vegne av våre velgere kan ikke vi godta en slik holdning. Han må derfor fratre som statsminister og slippe til dem som er interessert i et bredt, borgerlig samarbeid, sier Hagen.

Latterbrøl fra salen

— Vil du ikke si at det er en negativ karakteristikk når du sier at Bondevik ikke har andre prosjekter enn å bli sittende som statsminister?

— Det er ingen negativ karakterstikk. Det er en observasjon, svarer Hagen, mens sentralstyremedlemmer og listetopper bak i salen bryter ut i latter.

På spørsmål om Hagen foretrekker KrFs Dagfinn Høybråten som statsministerkandidat, svarer han:

— Det er undertegnede som er statsministerkandidat for Fremskrittspartiet. Vi vil legge valgresultatet til grunn, og jeg synes det er naturlig at det største partiet har statsministeren. Det kan likevel være spesielle situasjoner der dette kan fravikes. Det var slik i 2001, men det er vanskelig å se at der slik i 2005, sier Hagen.

«Plan B»

Hagen minner om at Bondevik ikke sa et ord om sin «plan B» før valgresultatet var klart i 2001.

— Den gang gikk Bondevik til valg på å danne sentrumsregjering, og avviste enhver spekulasjon om noen «plan B» - om samarbeid med Høyre under hele valgkampen. Valgnatten åpnet han for samarbeid med Høyre, påpeker Hagen.

— De andre kommer til å fortsette å si at de ikke har noen annen løsning enn at Bondevik blir sittende, men de er selvsagt i full gang med å diskutere plan B, sier Hagen, og sikter til at det er ikke sikkert hva Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten vil finne på hvis de borgerlige vinner valget.

Da Kjell Magne Bondevik møtte partiets ungdomsorganisasjon KrFU på Haraldsheim Vandrerhjem i Oslo i går formiddag, ønsket han ikke å spekulere i om Carl I. Hagen kommer til å gjøre alvor av sine trusler om å kaste ham etter valget.

— Det valget må han selv ta. Han må velge mellom meg og Ap-leder Jens Stoltenberg, sier Bondevik til NTB.

Han legger til at KrF ikke vil sitte i regjering med Frp.