— Dette må dessverre til så jeg ikke skal bli rød som en peon på tv.

Nils Gunnar Lie er fast TV 2-nyhetsanker i tospann med Kari Birkeland. Det er førti minutter til sending. De sminker seg. Han liker det ikke.

— Dette skal liksom ikke menn gjøre. Her sitter jeg som en jålebukk.

— Hva er stygt, da?

Bergens Tidende skrev i går om amanuensis Trond Andresen ved NTNU, som legger deler av skylden for skjønnhetstyranniet på tv-reportere og tv-journalister. De to erfarne nyhetsoppleserne synes ikke Andersen treffer med sin kritikk.

— Som reporter kjenner jeg meg overhodet ikke igjen.

Kari Birkeland sier hun heller spør seg om intervjuobjektet vil fungere på tv.

— Om utseendet fungerer?

— Nei, med hånda på hjertet. Nei. Hva som betyr noe er om vedkommende har noe å si.

— Bør ikke en ansvarlig tv-stasjon også vise stygge tv-ansikter?

— Hva er stygt, da? Det er helt irrelevant, mener Nils Gunnar Lie.

Han ledet debattprogrammet Holmgang i flere år, der han intervjuet hundrevis av mennesker.

Unge menn - eldre kvinner

— Et tv-fjes trenger ikke være bildevakkert for at folk skal like det. Vi slet med å få med oss nok kvinner i debattene i Holmgang. Om de som stilte opp i tillegg var vakre, så skal ikke det brukes mot oss. Jeg forstår kritikken mot et samfunn som dyrker frem et skjønnhetsideal. Men den treffer ikke nyhetsprogrammene, mener Lie.

Han innrømmer likevel at han er glad han jobber som nyhetsoppleser. Der går nemlig ikke menn ut på dato så fort. Da er fremtiden mer usikker for makker Birkeland.

— Menn kan gjerne bli eldre som nyhetsopplesere.

Det kan ikke kvinner.

— Synes du det er riktig?

— Slik er tv-verdenen. Det er menn som regjerer i kanalene. Men en eldre dame og en yngre mann i tv-studio burde vel være ok, mener Birkeland. Her mener hun fjernsynskanalene har et stykke vei å gå.

PÅ SMINKEROMMET: – Kanskje burde man tillatt mer variasjon, slik at folk på tv kunne være seg selv med klær og hårfrisyre. Folk blir litt like, sier nyhetsoppleser i TV 2 Kari Birkekland. Verken hun eller studiomakker Nils Gunnar Lie føler noe press på å ta seg godt ut.
FOTO: GIDSKE STARK