Det var under Bergensbaneløpet, en stafett mellom BI i Oslo og NHH som gikk av stabelen 3. — 5. april i år, at sex-sjikanen skal ha funnet sted. Like etter at løpet startet på torsdagen, skal slibrige tekstmeldinger fra et ukjent telefonnummer ha begynt å tikke inn på telefonen til den kvinnelige studenten.

- Ble redd

Fredag morgen skal kvinnen ha fått en ny grov SMS, denne gangen fra et annet telefonnummer.

— Jeg syntes det var ubehagelig, både fordi innholdet var veldig grovt og fordi det er uvanlig å sende slike meldinger til jenter man ikke kjenner. Det gjorde at jeg ble redd. Jeg skjønte ikke hvorfor dette hendte meg, og linket det ikke umiddelbart til Bergensbaneløpet, forteller studenten til K7 Bulletin, studentavisen ved NHH - som først skrev om saken i dag.

Mannlige NHH'ere sto bak

Det hele skulle vise seg å ha sammenheng med en spøk blant mannlige NHH-studenter om bord i en av høgskolens busser, som var med på turen fra øst til vest.

Flere kvinnelige studenter skal ha mottatt samme SMS. Men siden denne kvinnen reagerte sterkt på tekstmeldingene, skal det i bussen ha blitt oppfordret til at alle skulle sende henne grove SMS'er og nummeret hennes ble delt ut til de fleste, ifølge K7 Bulletin.

— Jeg følte meg maktesløs, som om en hånd klemte rundt halsen min. Jeg hadde ingen mulighet til å stoppe sextrakasseringen, sier kvinnen til studentavisen.

Leide stripper

Det er ikke første gang at feststemte NHH'ere er i søkelyset på grunn av sex-skandaler. I 2004 Skrev Studvest at de kvinnelige studentene fikk sjampis på rommet, mens de mannlige studentene fikk striptease som pauseunderholdning under Økonomiske Vinterleker. Det er et årlig arrangement i regi av NHH og BI.

- Uakseptabelt

Tre personer ble sendt hjem fra Bergensbaneløpet som følge av sex-sjikanen. En av dem er utestengt fra alle arrangement i studentforeningen det neste halve året. Han er også fratatt muligheten for å stille til valg dette året, og han får ikke delta på Bergensbaneløpet i 2009.

— Vi ser på slike episoder som helt uakseptable og kan ikke sitte og se på at slikt skjer. Derfor valgte vi å reagere som vi gjorde. Nå jobber vi med å utarbeide retningslinjer for hva som defineres som seksuell trakassering, og hvilke sanksjoner dem som eventuelt driver med sjikane vil bli møtt med, sier Thomas Holsten Leren, som er leder i Kjernestyret i studentforeningen ved NHH, til bt.no.

Thomas Holsten Leren kjenner ikke til lignende tilfeller av sextrakassering ved høgskolen.

— Jeg har ikke hørt om andre episoder av denne typen, men én episode er nok til at vi må reagere. Sexsjikane er overhodet ikke akseptert i studentforeningen, sier Holsten Leren.

- Ikke sex-sjikane

Mannen som skal ha oppfordret til sex-sjikanen sier til K7 Bulletin at han ikke mener at han har opptrådt trakasserende.

— Jeg ble kastet ut av studentforeningen på grunnlag av paragrafen om seksuell trakassering. Jeg mener selv at jeg ikke har bedrevet seksuell trakassering, men at jeg har oppfordret folk til å gjøre det. Det er to forskjellige ting. Jeg kan ikke stå til ansvar for hva folk har sendt, det er voksne mennesker vi snakker om her, sier han.

Nulltoleranse hos ledelsen

Ledelsen ved NHH har hatt samtaler med de involverte studentene.

— Vi har nulltoleranse for denne typen atferd, noe vi har understreket overfor studentene. Det er alvorlig at dette har skjedd blant studenter ved NHH. Men vi er glade for at studentforeningen har tatt tak i dette, og vi jobber godt med dem for å forhindre at slikt skal skje i fremtiden, sier rektor Jan I. Haaland til bt.no.

Han sier at ledelsen ikke vil foreta seg noe utover disse samtalene ettersom sjikaneringen ikke fant sted på høyskolen.

- Fyllekjørte med buss

Sex-trakasseringen skal forøvrig ikke ha vært den eneste skandalen under Bergensbaneløpet, ifølge K7 Bulletin. Da NHH-bussen stoppet på Ål, skal et medlem av supporterklubben ADHD ha tatt over rattet i beruset tilstand.

— Sjåføren gikk fra bussen mens motoren gikk, og da grep en fyr sjansen til å prøve å kjøre litt. Han kjørte fremover, mens folk hylte at han kom til å kollidere med en annen buss på rasteplassen. Vi prøvde å få ham til å stoppe før det smalt. Sjåføren kom et øyeblikk etterpå og klikket. Han skjelte oss ut og spurte hvorfor vi ikke hadde grepet inn og at vi kom til å havne i fengsel, sier en som var til stede i bussen til K7 Bulletin.

Vedkommende sier videre at studenten som fyllekjørte må betale for skadene han påførte bussen av egen lomme.

Ifølge studentavisen falt også et hjul av NHH-bussen under bussturen.

Ledelsen i supporterklubben ADHD har bestemt seg for å legge ned klubben etter hendelsene under Bergensbaneløpet.

Hva synes du om saken? Si din mening her.