FpU-lederen i Bergen, Christoffer Thomsen, vil la tiggere og rusmisbrukere jobbe for en symbolsk sum, forutsatt at de har arbeidstillatelse, og antyder en timelønn på 30-40 kroner.

Thomsen fikk umiddelbar respons fra Sosialistisk Ungdom og artikkelen har samlet over 120 kommentarer.Også tiggeren «Morten» har fått med seg forslaget. Vi møtte ham på Lido-hjørnet i Bergen sentrum tirsdag kveld.

— Han kan komme og sove med meg en uke på gaten. Jeg mener det, han komme hit og kjenne hvordan dette livet er, sier 25-åringen.

Han kan komme og sove med meg en uke på gaten. Jeg mener det, han komme hit og kjenne hvordan dette livet er. Morten

Familien vet ikke

«Morten» ønsker å være anonym for familiens skyld. Han har ikke sett dem på lenge, og de vet ikke at han tigger.

- Du gråter?

— Ja, jeg gjør det. Jeg er utrolig ensom, min mor vet ikke hvordan jeg har det, og på mange måter har jeg sviktet alle rundt meg. Når man da hører om slike forslag føler man seg så uendelig lite verdt, sier han og legger til:

— Det kan jo godt hende at han kommer med dette forslaget fordi han ønsker å hjelpe. Men hvilken hjelp da? Jeg sitter heller her, og faktisk så tjener jeg mer enn 30 kroner i timen ved å sitte her. Ingen kan leve for en lønn på 30 kroner timen i Norge.

«Ren utnyttelse»

«Morten» har selv bodd på gaten en stund, og er en av tiggerne vi i Bergen passerer daglig.

— Dette er ganske enkelt i mitt hode. Hvis en person føler seg utenfor samfunnet fra før, vil det i alle fall trekke deg lengre ned å skulle plukke boss for 30 kroner i timen. Det mener jeg er ren utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon, sier han.

Vurdert selvmord

«Morten» forteller at han har vurdert flere alternativer opp mot å sitte og tigge på gaten. Ett av alternativene har vært å ta sitt eget liv.

— Selv om det høres rart ut så er faktisk ikke pengene det viktigste for meg. Det er klart jeg trenger penger og det er hovedgrunnen for at jeg tigger, men det at folk slår av en prat betyr like mye når man er så langt nede som det jeg er.

Jeg har flere ganger vurdert å ta mitt eget liv, og da kan et smil fra en som går forbi gjøre en stor forskjell på hvordan dagen min blir, forteller han.

Synes fortsatt forslaget er bra

Thomsen mener fortsatt at forslaget om at tiggere skal jobbe for 30 kroner timen er bra.

— Alternativet er å gjøre ingenting. Jeg kan jo selvsagt trekke frem APs løsning med å forby tigging, men jeg synes dette er et bedre alternativ, sier FpU-politikeren.

- Hva med å tilby disse menneskene vanlig lønn?

— De står jo fritt til å søke på vanlige jobber, men det klarer de tydeligvis ikke. Eller de vil ikke. Dette kan være første skrittet på veien til å få en mer verdig jobb, sier han.

Vil ikke bo på gaten selv

- Tar du utfordringen med å bo på gaten en uke?

— Bo på gaten en uke? Nei, det passer nok ikke. Jeg skal jo på jobb hver morgen, og kan ikke møte på jobb etter å ha sovet ute en hel natt.

- Er ikke det litt kontroversielt i denne sammenheng?

— Nei, det synes jeg ikke. Dette er to forskjellige saker. Jeg jobber som selger, og har aldri ment at tiggerne skal jobbe som selgere, det tror jeg de fleste skjønner.

Det er snakk om andre jobber som bossplukking og husmaling, ikke kundebehandling, sier han.

- Så du takker nei til tilbudet?

Jeg takker nei, svarer Thomsen.

Bt.no har også snakket med en rekke bergensere vi møtte i sentrum tirsdag ettermiddag. FpUs forslag vakte ikke videre begeistring blant dem vi snakket med.

Dette mener folk på gaten i Bergen:

ESPEN (39)— Jeg er helt enig i at de skal jobbe, men ikke med den timelønnen. Jeg ville aldri jobbet for 30 kroner timen selv.

LARS (25)— Enig i at de burde fått en jobb, i den mening at kommune/stat burde tilbudt dem en jobb, men ikke for en tullelønn. Å jobbe for 30 kroner timen er latterlig! Det er å utnytte folk med underlønnet arbeid!

SARA (20)— Det synes jeg er helt feil. Hvis de skal jobbe må de så klart få vanlig lønn. Dette er innmari urettferdig når minstelønnen i Norge er over 100 kroner i timen!

MARIA (24) — De får sikkert mer penger for å tigge! Det var en dårlig timelønn. Jeg ville aldri jobbet for 30 kroner timen. Men det må være mer verdifullt å ha en jobb enn å tigge, men til en høyere lønn.

Ebssa(28).jpg

EBSSA (28)— Det er veldig dårlig betalt! Men det er viktig for folk å ha en jobb å gå til i stedet for å tigge. Dette er snakk om mennesker som trenger respekt, mat og bolig. Folk må ha det bra for å kunne jobbe. Jeg tror vi må huske at måten vi behandler mennesker på slår tilbake på oss selv senere. Alle mennesker er like mye verdt, gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg!

jan-petter (40).jpg

JAN-PETTER (40) — Jeg er helt enig. Bedre at de jobber enn at de sitter og driver dank. Om det skal være 30, 50 eller 60 kroner i timen, kan diskuteres. Men det er bedre at de gjør et ærlig arbeid enn at de tigger på gaten.

magnus (29).jpg

MAGNUS (29)— Det første jeg tenker er at dette er en veldig lav lønn. Jeg synes ikke det høres særlig bra ut.

Hva synes du om forslaget? Og burde FpU-lederen takket ja? Diskuter under:

NEGATIV: «Morten» er negativ til FPUs forslag om at tiggere skal jobbe for 30 kroner timen.
HANNE HESZLEIN-LOSSIUS
TAKKET NEI: Christoffer Thomsen takket nei til forslaget om å sove på gaten.
FRED IVAR KLEMETSEN