• Jeg synes bløtkakekasting er en god aksjonsform. Jentene som kastet var modige, mener mannen bak bløtkaketerroren, forfatter Tor Åge Bringsværd.

MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

Onsdag fikk kommunalminister Sylvia Brustad en bløtkake i ansiktet da hun skulle delta på en boligkonferanse i Bergen.

– Dette er en reaksjon fra mennesker som ellers ikke blir hørt. Hvis politikerne ikke tar ungdommenes problemer alvorlig, kan det godt hende det kommer flere slike aksjoner, sier forfatter Tor Åge Bringsværd til Bergens Tidende.

Startet i Norge Belgieren Noel Godin (55) er internasjonalt kjent som opphavsmannen til aksjonsformen. Godin har kastet kaker på kjendiser i 30 år. Bløtkaketerroren har spredd seg over hele den vestlige verden, senest onsdag kveld på Radisson SAS Hotel Norge i Bergen.

Men det var den norske forfatteren som kom med idéen. Allerede i 1968 skrev Bringsværd novellen «Bløtkakemannens dagbok», som seinere er blitt oversatt til mange språk. Der engasjerer hovedpersonen seg på heltid med å kaste bløtkaker og vannbakkels på politikere.

– Jeg regner med aksjonistene har fått idéen fra Bløtkakemannen, sier Bringsværd.

– Politikerne har skylden Selv støtter forfatteren aksjonistene.

– Politikerne burde bry seg om problemer som angår folk, istedenfor bare å tenke på neste valg og galluper. Da ville det ikke vært behov for å kaste kaker. Jeg håper aksjonen blir fulgt opp med søkelys på dagens boligpolitikk og studentenes boligsituasjon i byen, sier Bringsværd.

– Det skal veldig mye til før politikere bryr seg om vanlige mennesker, legger han til.

Oppfordrer andre «Bløtkakemannens dagbok» avslutter med at hovedpersonen fyller NATO-hovedkvarteret på Kolsås med gjærdeig, og venter på at det skal heve. Novellen oppfordrer også andre til å gjøre det samme:

«Hvis noen skulle ta rotta på Bløtkakemannen, så¿ En av dere som leser dette må ta hans plass.»

Bringsværd har i alt skrevet fire noveller om Bløtkakemannen.

BERGEN BLØTKAKEBRIGADE: Med en bløtkake kamuflert bak en blomsterbukett gikk to bløtkakebrigadister til angrep på kommunalminister Sylvia Brustad onsdag. (Foto: TVHordaland)