• Jeg ble slått med tre flasker i hodet slik at de knuste. Deretter ble jeg slått med en paraply.

Det forklarte en 50 år gammel kvinne fra Nigeria som vitnet i Bergen tingrett tirsdag.

En 25 år gammel kvinne og en mann fra Nigeria er tiltalt for å ha tilrettelagt for menneskehandel av en 27 år gammel nigeriansk kvinne i Bergen.

Den tiltalte mannen (t.h.) må svare for alvrolige påstander i retten.
GUSTAV KVAAL (ILL)

— Skulle drepe

Mannen, som nå er norsk statsborger, er også tiltalt for vold, trusler og hallikvirksomhet mot det prostituerte nigerianske prostitusjonsmiljøet i Bergen. En annen nigeriansk mann er dømt for dette.

— Det var spenning på gaten. Kvinnene var redde. De to forlangte 3000 kroner i måneden fra hver av de prostituerte. Hvis ikke pengene ble betalt, skulle det komme folk og drepe jentene, forklarte 50-åringen.

- Slo meg med tre flasker

Vitnemålet hennes knytter den tiltalte mannen til påstandene om vold, trusler og hallikvirksomhet overfor prostituerte nigerianske kvinner.

Natt til 7. september 2012 sto hun ved Burger King i Strandgaten med flere andre kvinner.

— Jeg så tiltalte på motsatt side av gaten. Den andre mannen (han som er dømt, red.anm.) kom mot meg og slo meg i hodet med tre flasker, slik at de knuste. Deretter slo han meg med en paraply, forklarte hun.

— Jeg gikk i bakken. Det var skremmende, utdypet hun overfor BT etterpå.

- Truet de prostituerte

Politiet kom til stedet og kjørte 50-åringen mot legevakten. På vei dit fikk de tips fra Utekontakten om hvor mennene befant seg.

— Vi traff dem ved Byparken, og begge begynte å løpe da vi ville snakke med dem. Min makker og jeg la på sprang og pågrep dem, fortalte en politimann i retten.

— Det var de som angrep meg, forklarte den 50 år gamle kvinnen.

En nordmann som arbeider i sentrum om natten vitnet også i retten.

— Jeg så hvordan afrikanske menn truet de prostituerte. Jentene sa til meg at de forlangte penger for at de skulle få stå på gaten. Jeg jaget mennene bort. Etter at kvinnen ble slått i hodet i Strandgaten, kostet jeg opp knuste flasker og blod fra gaten, fortalte mannen.

— Det ble merkbart færre prostituerte på gaten. De var skremt, la han til.

- Blodet ville flyte

Den tiltalte nigerianske mannen avviser at han har kommet med trusler, utøvet vold eller har opptrådt som hallik overfor de nigerianske jentene sammen med mannen som slo henne.

— Jeg fikk beskjed fra de to om å drive inn 3000 kroner hver måned fra jentene. Dette skulle være beskyttelsespenger. De sa til meg at politiet hadde bedt dem ta vare på jentene, forklarte 50-åringen.

— Hva ville skje hvis ikke pengene ble betalt, spurte statsadvokat Rudolf Christoffersen.

— Da svarte de at det ville bli blod, og at blodet ville flyte i gatene, svarte 50-åringen.

Tiltalte stanset

Tirsdag vitnet også to ansatte i Røde Kors. De forklarte at de ble oppsøkt av en nigeriansk mann i slutten av august 2012. Han ønsket å komme i kontakt med nigerianske prostituerte på gaten i Bergen. Han forklarte at han ville hjelpe dem. Denne mannen er samme person som den tiltalte nigerianeren som er bosatt i Bergen.

Omtrent samtidig, 31. august 2012, var en rekke prostituerte nigerianske kvinner samlet i Strandgaten. Den 50 år gamle kvinnen var der også.

— På møtet deltok den tiltalte og han som senere slo meg. En tredje person var også med. De forlangte at kvinnene måtte betale 3000 kroner i måneden. Like etter kom en politibil, og da løp alle, forklarte 50-åringen.

Den tiltalte mannen ble kort tid etter stanset av en politipatrulje i Veiten.

— Han sa at han arbeidet for en gruppe som skulle finne et alternativ for de prostituerte på gaten, sa en politimann som snakket med den tiltalte.

- Er ikke «Mama Bergen»

Statsadvokaten mener at det aldri har vært snakk om at mennene skulle hjelpe de prostituerte.

— En mann er allerede dømt for hallikvirksomhet og vold mot den 50 år gamle kvinnen. Vi mener den tiltalte også har vært med på dette, sier Rudolf Christoffersen.

Den 50 år gamle kvinnen som vitnet tirsdag, kom til Norge i 2006 og har arbeidet mye i Bergen. Under rettssaken kom det frem at andre har beskrevet henne som «Mama Bergen», men det avviste hun.

— En mama er en eldre kvinne som har en morsrolle for yngre, men jeg har aldri vært kalt «Mama Bergen», sa kvinnen.

Hun skal ha sendt ut 688.000 kroner fra Norge til konti i utlandet fra 2009 til 2013.

Hun forklarte at hun hadde tjent penger på prostitusjon og bruktbilsalg til Afrika. En kjæreste hadde også gitt henne penger som hun hadde sendt ut av landet. Hun fortalte at hun ikke lenger bor i Norge og arbeider ikke som prostituert.

Her i Strandgaten ble kvinnen angrepet.
POLITIET