• Jeg er glad jeg ikke ble truffet av ham som hadde balltre, sier Gian Marco Mercado.

23-åringen ble slått flere ganger i Sandbrogaten i Bergen sentrum natt til 18. januar i år.

— Det er ganske sykt. En hadde balltre, en annen slåsshanske. Jeg fikk et dypt kutt på fire centimeter i hodet og måtte sy syv sting, men jeg er ikke redd, sier Mercado etter å ha vitnet i retten.

Han er en av ti menn som har fått kraftig bank og vitner i straffesaken mot to bergensere på 19 og 21 år.

På drøye 14 måneder skal de tiltalte hver for seg eller i fellesskap ha begått vold mot elleve ulike personer i Bergen. I tiltalen er det fem tilfeller av legemsbeskadigelse og to tilfeller av legemsfornærmelse, alt under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er også tre legemsbeskadigelser. I tillegg er 19-åringen tiltalt for et ran. Ni av de elleve voldsepisodene har skjedd på nattestid i Bergen sentrum.

— Løp etter

Per Johan Askevold og Cecilie Aspelund er aktorer i saken mot de to unge bergenserne.
ØRJAN DEISZ

— Først slo de meg i ansiktet, så falt jeg plutselig på kne. Blodet sprutet, og det begynte å bli farlig. Jeg måtte komme meg bort, forteller Gian Marco Mercado.

Han løp fra Sandbrogaten til en kebabkiosk i Øvregaten. Der søkte han tilflukt før ambulansen kom. Mercado fortalte i retten at han ble angrepet fordi de to tiltalte var på jakt etter kameraten hans.

— Da de ikke fikk fatt i ham, tok de meg.

Tidligere på kvelden hadde Mercado og kameraten vært på utestedet Tabu på Bryggen. Der skal det ha blitt ampert mellom 21-åringen og Mercados kamerat.

— Kameraten min ble angrepet på Torget og løp utover Bryggen. De tiltalte løp etter ham og jeg jogget bak for å følge med min kamerat. Utenfor SAS-hotellet kom de mot meg. Jeg løp bort til Sandbrogaten, og der tok de meg, forteller Mercado.

— Dessverre er det bare to som er tiltalt. Det var en tredjemann med, men jeg vet ikke hvem han er. Det plager meg, legger han til.

Ofre på rekke og rad

Han er sikker på at det var de to tiltalte unge mennene som angrep ham. Kameraten hans bekreftet dette i retten, selv om ikke han var vitne til at Marcado ble banket. Selv avviser 19-åringen og 21-åringen at de hadde noe med angrepet å gjøre.

Denne uken har unge menn i 20-årene kommet på rekke og rad inn i Bergen tingrett for å fortelle hvordan de to bergenserne har skallet og slått dem.

Natt til søndag 17. november i fjor var de tiltalte på Puddefjordsbroen på vei hjem fra byen. Bak dem kom et par som kjenner dem.

— Vi holdt avstand fordi vi fryktet at noe skulle skje, forklarte paret.

- Sånt som skjer

- Hvorfor holdt dere avstand, spurte aktor Per Johan Askevold.

— Fordi det ikke er første gang de har gjort dette. Det er sånt som skjer når de er på byen, svarte mannen.

Paret fortalte at de så de tiltalte havne i klammeri med to andre menn. En ble skallet ned, en annen slått. I retten forklarte de at det var 19-åringen som skallet ned den ene mannen.

De to mennene som fikk bank på Puddefjordsbroen er noen år eldre enn de tiltalte. De er fra Østlandet og forklarte at ungdommene opptrådte aggressivt da de møtte dem på broen.

— De gikk mot oss og ville ikke slippe oss forbi. En av dem sto tett inntil meg. Jeg sa «flytt deg, jævla drittunge». Plutselig skallet han meg ned. Det ble ganske mørkt og jeg bøyde meg ned. Så kom det flere slag, forklarte mannen og sa det var 21-åringen som gjorde dette.

Han fikk brudd i nesen, hovent øye og hodesmerter, mens kameraten fikk kraftig hjernerystelse og ble sykmeldt i to og en halv uke.

— Jeg ble slått ned og gikk i bakken, forklarte han.

Mens de to ofrene pekte ut 21-åringen som han som skallet, pekte paret ut 19-åringen.

Skallet på Fotballpuben

Steinar B. Yndestad (t.v.) og Kjetil Ottesen forsvarer de tiltalte mennene.
ØRJAN DEISZ

En annen mann ble skallet ned på Fotballpuben av 19-åringen natt til lørdag 22. juni i fjor. Offeret ville hente en vakt for å få kastet ut en mann som hadde slått kameraten hans. Dette reagerte den tiltalte 19-åringen på. Han var kamerat med ham som slo.

— Han sa at jeg ikke skulle hente vakten. Jeg sa at jeg kom til å gjøre det. Så skallet han meg, fortalte mannen.

19-åringen har innrømmet dette. Ellers nekter de straffskyld for voldspostene i tiltalen.

Tidligere denne uken fortalte en ung mann hvordan han uprovosert ble angrepet av 19-åringen ved Den blå steinen.

Mennene forsvares av advokat Steinar B. Yndestad og Kjetil Ottesen.