Vaktmester Paul Nguyen er sint engasjert innimellom bråk og knitring fra sveiseapparat og vinkelsliper.

— De viser ingen forståelse for at dette er et kirke- og skoleområde. Nesten hver dag må jeg plukke sprøytespisser og spyle bort blodsøl og avføring, sier han.

- Farlig

Den vietnamesiskfødte vaktemesteren i katolske St. Paul menighet var før helgen i full sving med å bygge et høyt gjerde med port - foran kjellernedgangen i St. Paul kirke.

Kirken ligger i Bergen sentrum, ikke veldig langt unna de narkomanes tilholdssted i Nygårdsparken.

— Noen kommer flere ganger daglig for å sette sine sprøyter, både i trappen og på skoleplassen like ved. Jeg jager dem bort hvis jeg ser dem. Her er det både kirke, barnehage og skoleplass. Små barn skjønner ikke at sprøytespisser kan være farlige, sier han.

Her er vi tilgjengelig for alle mennesker, også for dem som ikke nødvendigvis kommer for å be

Sogneprest Alois Arnstein Brodersen, St. Paul menighet

I ti år har Nguyen jobbet her. Like lenge mener han det har vært et problem at narkomane bruker området rundt kirken som sprøyterom, særlig kjellertrappen han nå holder på å sperre av.

Innenfor døren i bunnen av trappen er det barnehage tre dager i uken, pluss at kjelleren brukes til mye annen menighetsaktivitet. Rett ved kirken er det også skoleplass for elevene på St. Paul skole.

TIL BARNA: Denne lappen har vaktmesteren satt opp utenfor SFO-lokalet like ved St. Paul kirke.
ØRJAN TORHEIM

Gjør fra seg om natten

Sogneprest Alois Arnstein Brodersen i St. Paul menighet nærmest sukker mens han bekrefter vaktmester Nguyens bilde av den tilgriste virkeligheten.

— Det er et økende problem at byens narkomane gjemmer seg i trappen ned til kjelleren i kirken. Her setter de sine sprøyter og kaster fra seg brukerutstyret. Det er tydelig at de føler seg bortgjemte og trygge når de sitter der. I tillegg kommer fulle folk på vei til og fra fest og gjør fra seg der om natten, særlig i helgene. Det er ikke bestanding det regner kraftig i Bergen, da lukter det vondt og er uhygeienisk. Både skolens og menighetens vaktmester starter gjerne dagen med å fjerne sprøytespisser, tomflasker og andre etterlatenskaper, blant annet avføring, sier Brodersen.

- Ikke nødvendigvis for å be

Tidligere har menigheten satt opp kraftige lyskastere, med bevegelsessensorer, i området rundt kirken. Håpet var at lyset skulle jage bort de uønskede gjestene. Men Brodersen tror ikke lyskasterne har særlig effekt.

Derfor blir det nå bygget gjerde.

Det burde ikke være slik at dette er noe man må leve med

Operasjonsleder Asbjørn Andersen, Hordaland politidistrikt

— Det vi opplever er klart et generelt problem for hele Nygårdshøyden. Vi er glade for å ha plass sentralt i Bergen. Her er vi tilgjengelig for alle mennesker, også for dem som ikke nødvendigvis kommer for å be, sier sognepresten lakonisk.

- Kan ikke ha spesialoppsyn

— Området ved St. Paul kirke er en av de adressene i sentrum politiet fra tid til annen må dra til i forbindelse med meldinger om narkomane som setter skudd slik at folk ser det og reagerer på det, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt.

Han tilføyer at dette er et generelt problem i Bergen sentrum.

— Det burde ikke være slik at dette er noe man må leve med. Men vi kan heller ikke ha spesielt oppsyn med alle plassene dere dette foregår, sier Andersen.

SPRØYTEBOSS: Slik så det ut i et av bosspannene like ved St. Paul kirke fredag.
ØRJAN TORHEIM
OVERDOSE: I fjor sommer ble det rykket ut til overdose i kirketrappen. Innenfor kjellerdøren er det barnehage og menighetsrom, og like ved er det skoleplass.
PRIVAT