De to tiltalte nektet å la seg fotografere, men Jarle Olsen tok seg villig tid til å hilse på pressen.

— Hvordan er det å være tilbake i retten? - Jeg sitter her med litt blandede følelser. Men det skal bli godt å bli ferdig, sa Jarle Olsen til BT.

Like før rettsmøtet begynte, var stemningen løs og ledig på tiltalebenken. Kjappest i replikken var en lett forkjølet Oscar Ihlebæk.

— Hei, Jarle! Godt å se deg igjen. Jeg syns du bare blir større og større? Eller er det jeg som blir mindre? spøkte kjendisadvokaten.

— Det er jeg som blir penere og penere, lo den storvokste 27-åringen tilbake, mens Ihlebæk ga sin egen klient Tor Helge Flaten en god klapp på skulderen.

- Ga i oppdrag å drepe

Retten ble satt presis klokken 10.00. Begge de to tiltalte svarte klart og tydelig nei da lagmann Rune Fjeld like etter spurte om de erkjenner straffskyld i henhold til den alvorlige tiltalen. Deretter orienterte statsadvokat Gert Johan Kjelby retten om de faktiske forhold i drapssaken. Jarle Olsen virket opplagt og svært konsentrert under Kjelbys drøye 70 minuttene lange innledningsforedrag. Olsen slapp knapt statsadvokaten med øynene, mens Flaten var tilsynelatende sliten og stirret like mye i bordet som på aktor.

— Påtalemyndighetens syn er at Jarle Olsen har gitt Tor Helge Flaten i oppdrag å drepe Øyvind Bjarte Madsen. Nøkkelen til et drapsmotiv ligger i narkotikaomsetning, sa Kjelby.

Advarte mot pressen

Forsvarer Helge Wesenberg benyttet nok en gang anledningen til å advare rettens medlemmer mot å lese for mye aviser de neste seks ukene.

— I denne saken har media gått langt i å spekulere. Jeg vil ikke forby dere å lese aviser, men jeg vil be rettens medlemmer om å lese med skepsis i tiden som kommer, formante Wesenberg. Advokat Ihlebæk var på offensiven for sin klient allerede fra første stund.

— Tor Helge Flaten erkjente ansvar for denne hendelsen allerede på et tidlig tidspunkt. Men det var ikke han som skjøt. Det var tredjemannen som fyrte av skuddet, sa Ihlebæk.

Etter det dro retten på befaring til åstedet i Åsamyrane 283, hvor Øyvind Bjarte Madsen ble skutt. Tirsdag begynner Jarle Olsen på sin forklaring. Hele den første uken går med til å høre ham og Tor Helge Flaten, mens den 27 år gamle tredjemannen stiller i vitneboksen på mandag i neste uke.

fakta/åsanedrapet

  • Jarle Olsen og Tor Helge Flaten ble i Bergen byrett dømt til henholdsvis 21 og 18 års fengsel for overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen. Olsen var ikke på åstedet, men ble funnet skyldig i å ha bestilt drapet. Han nekter, men innrømmer å ha videreformidlet et torpedooppdrag på Madsen til Flaten.
  • Den tredje tiltalte ble dømt til åtte års fengsel, for medvirkning til grov legemsbeskadigelse. Både han og Flaten har innrømmet at de var til stede da Madsen ble skutt, men begge hevder at det var den andre som gjorde det.
  • Åsane-saken har vært preget av frykt, trusler og stadig endrede forklaringer. Saken er nå oppe i Gulating lagmannsrett for andre gang, etter at fagdommerne sist satte juryens frifinnende kjennelse til side. Saken går denne gang for en såkalt meddomsrett, uten jury.