— Vi har pekt på at massiv privatisering gjerne fører med seg snusk og korrupsjon. Nå håper vi de dyrekjøpte erfaringene Farum har gjort kan virke avskrekkende i forhold til å ta de samme metodene i bruk i Os eller andre norske kommuner, skriver Geir Mosti i Kommuneforbundet i invitasjonen til Terje Søviknes.

Inviterer på tur

Torsdag inviterte han Os-ordføreren med til Farum. Han vil at Søviknes skal følge opprullingen av skandalene i Danmarks mest omtalte kommune på nært hold. For å lære.

Det var Venstre-ordfører Peter Brixtofte som ville gjøre Farum til et storslått eksempel på en veldreven og serviceinnstilt kommune.

Driften av kommunens ulike tjenester ble i stor stil satt ut på anbud. Eiendommer ble solgt til private, for siden å bli leid tilbake. Farum ble kommunen alle privatiseringslystne norske politikere så i retning av. På få dager er blikket endret. Peter Brixtofte og Farum blir forbundet med alt annet enn service og godt styre. Kommunen er satt under administrasjon. Brixtofte beskyldes i mediene for omfattende korrupsjon.

— Ordfører Brixtofte har sikkert gjort masse galt, men spørsmålet er: Hvordan kunne han gjøre det? Han har bygd opp et system som har gjort korrupsjon mulig. Og det er dette systemet sterke krefter i Norge også ønsker å bygge opp, sier Mosti.

Han viser til at en rekke konsulentfirma har sendt norske politikere på tur til Farum for å lære privatisering. Blant dem Terje Søviknes.

Skrekkeksempel Mosti ser på landets eneste Frp-ordfører, Terje Søviknes, som den fremste eksponenten for Farum-politikk. Derfor går invitasjonen til ham.

— Søviknes må tåle dette, så sterkt profilert som han har vært i forhold til å privatisere kommunen. Det er ikke lenge siden 70 ansatte ble truet med oppsigelse, sier Mosti.

Han håper Terje Søviknes takker ja til å bli med til Farum. Mosti lover å skreddersy et program der møter med fagforeningen og opposisjonspolitikere inngår. For Farum er blitt Kommuneforbundets skrekkeksempel.

— Når systemet rakner er det noen som får en regning. Og det er ikke ordføreren, men innbyggerne, sier Geir Mosti.

Avventende Søviknes

Invitasjonen fra Kommuneforbundet fører ikke til den store jubelen på ordførerkontoret i Os. Foreløpig sier Terje Søviknes verken ja eller nei.

— Jeg ser ikke det store poenget i å reise til Farum akkurat nå. Kommunen har gitt beskjed om at offentligheten ikke slipper til de neste to ukene. Nå skal de jobbe frem en handlingsplan og redegjørelse. Jeg tror det er lurt å avvente og se hva som kommer fra innenriksministeren og hva politietterforskningen viser, sier Søviknes. Han synes invitasjonen fra Kommuneforbundet er litt underlig.

— Det virker litt sært. Det er vel en PR-fremstøt. Men for all del: Jeg ønsker Kommuneforbundet lykke til dersom de reiser, sier han.

Søviknes vil ikke helt avvise at han kan komme til å vurdere invitasjonen fra Kommuneforbundet på nytt senere. For resultatene fra undersøkelsene som nå pågår i den lille danske kommunen vil han gjerne se nærmere på.

— Jeg er også opptatt av om det er noe som er galt ved systemet. Men jeg tror ikke det er mulig å få et overblikk over situasjonen ved å reise nå. Skal det være aktuelt å reise må jeg dessuten vite at vi får treffe nøkkelpersoner, sier Søviknes.

Han tror nøkkelpersonene i Farum har altfor mye å gjøre nå til at de kan ta vel imot en delegasjon fra Kommuneforbundet og Os kommune.

LITEN REISELYST: Terje Søviknes har ikke spesielt lyst til å reise til Danmark og Farum nå. Norges Kommuneforbund mener han ville hatt godt av å studere på nært hold korrupsjonsskandalen i kommunen som har vært hans store forbilde.
FOTO: GIDSKE STARK