Norges Bank bestemte seg nylig for å trekke 50-øringen ut av sirkulasjon. Noen endelig dato er ikke satt, men før eller siden vil de små, brune myntene ikke lenger være gyldige som betalingsmiddel.

En av grunnene til at myntene skal bort, er at de hoper seg opp i glass og krukker i norske hjem. Hvis du har mange av dem, og håper at de en dag skal bli verdifulle, har mynthandlerne dårlige nyheter til deg.

— Ingenting å ta vare på

— Jeg ville ha vekslet inn alle. Det finnes ingenting blant de nyeste 50-øringene som utmerker seg, og det finnes rikelig av dem, sier Karl Sætre, eier av Bergens Mynt og Seddelforretning i Loddefjord.

Han vil fortsatt kjøpe myntene når de tas ut av sirkulasjon, men det blir i så fall til 35 kroner kiloen, som tilsvarer metallprisen. Hvis du derimot veksler inn myntene i en bank nå, får du 139 kroner kiloen. Du taper med andre ord over 100 kroner kiloen på å vente.

Heller ikke ettøringer, femøringer eller andre mynter fra etterkrigstiden er noe særlig verdt - med få unntak.

— Vi selger dem til barn og nye samlere til 50-60 kroner kiloen, sier mynthandleren.

Myntene blir da ikke sortert, så det kan finnes en sjelden godbit blant dem. Skulle du være så heldig å komme over en slitt 5-øring fra 1945, for eksempel, er den verdt rundt 1000 kroner. I krigsårene ble det laget et lite antall mynter i en lett sinklegering, og disse kan ha høy verdi. Full oversikt får du i kataloger som selges i samlerbutikkene.

- Plukk ut noen få!

Heller ikke Frimerkehuset AS i Østre Skostredet vil anbefale folk å ta vare på krukker fulle av 50-øringer.

— Jeg ville kanskje ha plukket ut én fin en fra hvert årstall. De som er slitte og fulle av riper, er det bare å kvitte seg med, sier butikkansatt Jeffrey Tverlid.

Norske småmynter fra etter 1920 er ikke stort verdt, med noen få unntak.

Heller ikke nyere sedler får du særlig mye for. Tikroneseddelen, for eksempel, er ikke lenger gyldig betalingsmiddel, og er i praksis null verdt i dag.

— Hvis de er blitt brettet, tar vi ikke imot dem. De kan bli mer verdt i fremtiden en gang, men jeg kan ikke spå, sier Tverlid.

Har du småmynter liggende hjemme? Skriv gjerne noen ord i feltet under!