Politiet måtte blant annet rykke ut for å fjerne tre ledende leger fra familiens hus i dagene før Kristina Hjartåker døde, melder TV 2.

Søndag kveld ble Oddmund Hjartåker intervjuet av TV 2 om konflikten rundt datteren Kristina. Han sa at sykehuset tok i bruk alle midler for å koble datteren hans fra pustemaskinen som holdt henne i live etter jordskredet på Hatlestad terrasse i Bergen 14. september i fjor.

Fem dager etter at Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther grep inn i konflikten mellom Hjartåker og sykehuset, kom legene ved sykehuset med et ultimatum.

– Enten så hadde jeg forståelse for at vi avsluttet behandlingen, da skulle vi ta oss god tid helt fram til neste søndag. Hvis jeg ikke hadde forståelse for det, så avsluttet de behandlingen likevel, sier Hjartåker til TV 2.

Advokat

Samme kveld som han mottok ultimatumet, hadde han med seg advokat til et nytt møte. Av et notat går det fram at viseadministrerende direktør Stener Kvinnsland kom med trusler.

– Det ble klart gitt beskjed om at hvis Oddmund gikk til pressen med dette, eller prøvde seg på ny for domstolene, så ville Haukeland ta saken i egne hender, avslutte behandlingen på egen hånd og heller ta belastningen etterpå, sier advokat Tor Lars Onarheim til TV 2.

I løpet av helgen hadde sykehuset et møte med Oddmunds foreldre. Møtet ender med en trussel om utestengelse fra sykehuset.

Kom hjem

Onsdag 1. februar lå Oddmund til sengs med bihulebetennelse. Huset var fylt med venner da sykehusdirektøren, to leger og sikkerhetssjefen kom på døren.

– Kvinnsland kom helt opp i ansiktet mitt og så meg langt inn i øynene og sa at «vi skal inn og vi kan ta oss inn hvis du ikke slipper oss inn», sier Rune Hellesund, en venn av Oddmund.

– Jeg gikk opp og snakket med Oddmund, han var veldig dårlig, sier Hellesund.

Hellesund hadde telefonkontakt med advokatene, som rådet ham til å ringe politiet. Etter tre kvarter kom politiet og fjernet dem.

Sykehusdirektør Stener Kvinnsland ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2, selv om Hjartåker har fritatt ham fra taushetsplikten i den aktuelle saken.

Tatt av skred

Saken rundt Kristina Hjartåker startet etter jordskredet i Hatlestad terrasse i Bergen, hvor den fire år gamle jenta ble liggende under raset i 40 minutter før redningsmannskapene klarte å grave henne fram.

Kristina Hjartåkers skjebne fikk stor oppmerksomhet i mediene da det ble kjent at Haukeland universitetssykehus ville avslutte behandlingen og la henne dø. Faren til Kristina kjempet mot denne beslutningen og ville ha saken prøvd for retten. En rettslig behandling ble stoppet i siste liten ved at biskopen i Bjørgvin grep inn og meklet i saken.

Kristina døde 7. februar.