Tidligere denne uken skrev bt.no om Abdi (22) som ble sendt til Etiopia på ferie av Stord kommune i 2001.

Der skal han ha blitt frastjålet alle reisedokumenter, og brukte flere år på å komme seg tilbake til Norge igjen. Vel hjemme ble han satt i asylmottak fordi oppholdstillatelsen hans hadde gått ut.

— Hvordan kunne kommunen ordne billetter og alt det praktiske, sende meg av gårde alene som barn, men ikke spørre eller lete etter meg når jeg ikke kom hjem igjen? Jeg skjønner det ikke, sa Abdi til VG.

- Valgte å bli igjen

Nå har Stord kommune kommet med et tilsvar til artikkelen. Her skriver de at blant annet at Abdi og søsteren ikke reiste alene, men sammen med andre voksne de kjente, og som reiste til Etiopia i samme ærend.

— Søsteren til Abdi kom tilbake til Stord som planlagt. Hun viste kommunen bilder fra ferien der hele familien var samlet. Søsteren, tanten og onkelen fortalte samtidig at Abdi valgte å bli igjen hos familien sin, mens søsteren valgte å komme tilbake. Flyktningetjenesten orienterte da om hvilke konsekvenser dette kunne ha med hensyn til videre opphold i Norge for gutten, skriver de videre.

Varslet UD

Ifølge Stord kommune flyttet familien til Abdi til Østlandet, og kommunen varslet Utlendingsdirektoratet og den nye vertskommunen om alle forholdene.

— Etiopia var et relativt trygt land å reise til. Det var tante og onkel som hadde omsorgen for barna, og som var ansvarlige for oppfølging av dem, skriver kommunen.