RANDI KVINGE (tekst og foto)

Rådhusgaten er under opprustning, og i mellomtiden er Valkendorfsgaten og Markeveien åpnet for passasje til Torgallmenningen. I utgangspunktet var det for å sikre varetransport til butikkene, men også privatbiler triller rett som det er over allmenningen. Fullt lovlig, bare de ikke stopper eller parkerer.

Overingeniør Espen Hammersland i Statens vegvesen sier de ikke kan hindre at privatbilene ruller inn på plassen.

— Gatene er midlertidig åpnet for å sikre varetransporten, og for å unngå at store trailere snur på Torgallmenningen. Men vi kan ikke se bort fra at noen privatbilister har funnet smutthullene og sniker seg til å bruke gatene som snarvei, sier han.

I utgangspunktet kan hvem som helst kjøre inn på Torgallmenningen på dagtid. Mellom kl. 22.00 og 04.00 om natten er det totalforbud for all biltrafikk.

- Trafikkfarlig

Oddmar Aasebø og Torstein Haukaas trasker over Torgallmenningen hver dag. De reagerer sterkt på at alle slags biler kjører rundt på området.

— Dette skal være en plass der både barn og voksne kan kose seg. Men nå er det svært trafikkfarlig å ferdes her, og det er heller ikke noe hyggelig oppholdssted på grunn av all trafikken, sier han.

Aasebø mener altfor mange varebiler utnytter at de kan stoppe for å levere varer. - Selv om man skal levere et brev eller en liten eske trenger de ikke plassere en svær trailer midt på plassen, sier han.

-Livsviktig

Senterleder for Galleriet, Geir Kaland, ønsker definitivt ikke privatbilisme på Torgallmenningen, men understreker at personer som leverer varer til butikkene må ha lov til å kjøre inn.

— For oss er det livsviktig at butikkene får varene sine. Men for å unngå for mye trafikk, har vi bedt leverandørene om å levere tidlig på dag, sier han.

Forretningsfører i Torgallmenningens Vel, Harald Hansen, mener det er et problem at ikke varebilene følger retningslinjene som er satt.

— Det er meningen at de som leverer varer skal bruket et spesielt kjøremønster. Vi har bedt om at varebilene skal komme før klokken 11.00. Men det blir levert varer mye lenger enn det, sier han.

Selv om det ideelle hadde vært at Torgallmenningen ble helt bilfri, tror han det er urealistisk.

Nye skilt

For å hindre privatbilister å kjøre inn på Torgallmenningen må skiltene endres. Ifølge leder for Trafikkseksjonen politioverbetjent Jan Gunnar Bø, kan det bare skje etter initiativ av Bergen kommune som er veiholder.

— Skiltene er forankret i et politisk vedtak, og i slike saker er politiet kun en høringsinstans. Politiet må først få en formell henvendelse av veiholder. Deretter blir saken behandlet etter vanlig prosedyre, forteller politioverbetjent, Jan Gunnar Bø.