• Jeg så kollisjonen i øyekroken. Bilen vår ble flyttet mange meter bortover broen.

Det sa politibetjenten som parkerte politibilen på Puddefjordsbroen natt til 23. mars i fjor. En drosjesjåfør er tiltalt etter at han kjørte inn i politibilen.

Kvinnen han skulle kjøre hjem er invalidisert for livet etter ulykken. Drosjesjåføren nektet straffskyld da han forklarte seg tidligere på dagen i Bergen tingrett og mente politiet var skyld i ulykken.

Politibetjenten var på vei med to kolleger over broen. Da ble de oppmerksom på at det sto en person på broen.

— «Han der skal hoppe», sa min kollega i baksetet. Han oppfattet at han som sto der var en mulig brohopper, forklarte politimannen da han vitnet i retten.

Mente politibilen var synlig

Politibetjenten fortalte at han foretok en rolig nedbremsing på broen og en kollega gikk ut av bilen. Den andre kollegaen fulgte med bakover da han rygget forsiktig mot stedet der personen på broen sto.

Han parkerte da den andre i bilen sa at «her er det bra.»

Kollegaen gikk ut av bilen mens politimannen slo av tenningen og gikk ut og låste bilen.

— Bilen sto midt i høyre felt. Jeg så helt ned til tunnelen, et strekke på flere hundre meter. Jeg vurderte det slik at bilen vår var synlig. Vår primæroppgave var å få kontroll på en person og vi brukte ikke blålys eller parkeringslys, forklarte politibetjenten.

Han sa at de ikke ville påkalle seg oppmerksomhet og mente at blålys kunne forstyrre mannen som sto på broen.

— At noen skulle kjøre inn i bilen vår, anså jeg som usannsynlig, fortalte sjåføren av politibilen.

- Det er ikke mulig

Han forklarte videre at han mente at det var nødvendig med tre mann for å ha kontroll på den mulige brohopperen i tilfelle situasjonen skulle eskalere.

— Jeg vurderte det sånn at det var behov for alle hvis noe skulle skje. Det var nesten ingen biler på broen. Jeg så i øyekroken at en bil passerte oss, og jeg så hele kollisjonen. Bilen vår flyttet seg mange meter bortover broen etter sammenstøtet, sa mannen.

— Det er ikke mulig. Det var det første som slo meg, og det var et voldsomt smell, fortalte han videre.

Han anslo at politibilen kunne ha stått uten lys på broen i mellom halvannet og to minutter da sammenstøtet skjedde.

- Måtte være klare

Han og en av kollegene løp bort til drosjen som hadde kollidert i bilen deres. Tredjemann sto igjen og passet på brohopperen.

— Sjåføren kom ut av drosjen. Han virket ikke som han var i akutt fare. Jeg så inn i drosjen og så en kvinne som lå på gulvet i baksetet mellom setene. Det begynte å røyke fra motoren, og vi måtte få henne ut, sa politibetjenten.

— Vi fikk kvinnen ut av bilen. Jeg tenkte at det så stygt ut, sa han videre.

Forsvarer Ørnulf Samdal spurte hvorfor politibetjenten ikke dirigerte trafikken.

— Sånn situasjonen var der, vurderte jeg at alle tre måtte være klar hvis det ble kamp mellom ham som sto på broen. Vi var på fortauet med refleksvester. Jeg var av den klare oppfatning av at andre bilister måtte se oss.

- Nødblink ingen rutine

— Hvis du hadde havnet opp i lignende situasjon i dag. Ville du gjort det samme, spurte Samdal.

— Jeg har tenkt på dette og drøftet det med kolleger. Kolleger sier de ville ha gjort det på samme måte. Jeg tror ikke de sier det bare for å være grei. Jeg kunne kanskje ha tatt på nødblink, jeg har tenkt tanken.

— Hvorfor gjorde du ikke det?

— Det er ingen rutine vi har. Vi pleier ikke å gjøre det. I ettertid er det lett å si at vi kanskje skulle ha gjort det, svarte politibetjenten.

Han fortalte at han aldri har brukt nødblinken i tjeneste. Det vanlige er å bruke blålys. Det hadde blitt brukt hvis det var et trafikkuhell som var årsaken til at politibilen sto på broen. Men nå skulle de avverge at en mann hoppet og ønsket å være mest mulig tilbakeholdne for ikke å forstyrre brohopperen.

- Flyttet seg 16 meter

I retten kom det frem at han hisset seg opp etter kollisjonen og forsvant fra stedet.

— Jeg har hørt i ettertid at min kollega som snakket med ham beskrev ham som aggressiv. Han nektet å oppgi sin identitet og fikk gå fra stedet, sa politibetjenten.

En annen politimann vitnet i retten og sa at politibilen flyttet seg rundt 16 meter etter sammenstøtet.

- Så noe uklart

En annen drosjesjåfør som kjørte forbi politibilen like før ulykken, forklarte at han så bilen på broen og svingte unna cirka 5-10 meter før ulykken.

— Kunne ulykken ha skjedd deg, spurte forsvareren.

— Ja, det kunne det.

Før han fikk spørsmålet, forklarte han at han så at det sto noe på broen, men at det var uklart hva det var.

Spesialenheten har etterforsket politiet etter ulykken, uten å rette kritikk mot at politibilen ble satt midt på broen uten lys.