Professor og mykolog Leif Ryvarden er ekspert på vedboende sopp. Han gjenkjenner eksemplaret fra Radøy umiddelbart.

— Dette er et bilde av en knivkjuke (Piptoporus betulinus). Den er ettårig, og kan bli opptil 25 centimeter i diameter, men råtner altså i løpet av vinteren, sier han.

Soppen bryter ned trevirket i hus eller vokser i skogen. Den er en parasitt som forårsaker brunråte i veden.

Ungene lekte med den

Navnet har en spesiell bakgrunn. Den kalles knivkjuke fordi snekkere og skreddere brukte store eksemplarer som knivpute for nåler og sakser. Soppen er svampaktig myk og seig.

— Ungene skar tidligere små baller av den som de lekte med, sier Ryvarden.

Ifølge Wikipedia skjedde det særlig under andre verdenskrig, og andre tider der det har vært dyrt og vanskelig å få tak i gummiballer.

Ifølge en tipser brukes soppen også som oppfyrings«ved». Ved å sette en tørr pinne ned isoppen og rotere pinnen raskt kan du lage ild.

Hadde sopp i lomme

Soppen har dessuten skrevet seg inn i verdenshistorien. Ötzi, ismannen ble som funnet på 3200 meter høyde på en bre i Tirol, har en knivkjuke i lommen.

Ötzi levde for 5000 år siden.

— Vi vet ikke hva han tenkt å gjøre med den. Den andre soppen hans var knuskkjuke, og den brukte han antakelig som blodstillende middel, sier professoren.

Kan brukes som paraply

— Det var artig å høre, sier Arne-Bjørn Frotjold om forelesningen.

Han fant soppen nord for Frotaule ved Haugstad i Radøy kommune, på en døende bjørk. Knivkjuke vokser alltid på bjørk.

— Jeg har sett liknende sopper før, men ikke så store, sier han.

Frotjold har ikke målt soppen, men sier at bildet lyver litt.

— Jeg tror den er 20-25 centimeter. Du kan bruke den som paraply, spøker han.

Ryvarden anslår at soppen er cirka 20 centimeter.

— Den ser kanskje større ut, men han har tatt bildet tett på. Det er svært sjelden de blir større. De skal tross alt vokse alt det på ett år, sier han.

«Ser den ikke»

— Jeg fant den midt i en trasé langt inne i skauen, på en smal sti. Mange har gått forbi der uten å se den. Den er så iøynefallende, men folk går i andre tanker. Når jeg går tur, går jeg sent.

Han er kokk, men er skeptisk å spise soppen.

Den går nok an å spise, men det smaker viskelær. Leif Ryvarden

— Jeg liker ikke sopp, og det er mange som har brent seg på sopp fra naturen. Den så frisk ut, men luktet ikke så godt, sier 59-åringen.

Eksperten sier han aldri har hørt om noe som har spist knivkjuke.

— Den går nok an å spise, men det smaker viskelær, sier Leif Ryvarden.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

EKSPERT: Professor Leif Ryvarden, internasjonalt anerkjent mykolog og pensjonist, oppbevarte sin egen svære sopp-samling i et kott på gamle Jarlen kino tidligere. Nå er den flyttet til Botanisk museum i Oslo. Dette bildet er fra 2009.
SCANPIX/AFTENPOSTEN