Vi møter muslimene og somalierne Abdullahi, Hodan (18) og Abdisalan (18) på V13 ved Domkirken, der somaliske ungdommer møtes tre ganger i uken.

— Først og fremst føler vi at vi blir krenket. Vi kan ikke akseptere at profeten Muhammed blir tegnet på hvilken som helst måte. Vi står sammen for at ytringsfriheten skal bygges på respekt og toleranse, men disse bildene blir brukt for å spre rasisme. Samtidig kan vi ikke akseptere at norske flagg og ambassader blir brent, sier Abdullahi Hassan Adde (24), leder for Somalisk Ungdomsforening i Bergen.

Muhammed betyr alt

— Tegningene kaller alle muslimer for terrorister, uansett hvor man er født og uansett om de er ekstremister eller moderate, fortsetter han.

— De bildene ble ikke laget uten grunn. De som har laget disse tegningene visste hva de gjorde. De visste det ville provosere, supplerer Hodan A. Saeed.

Abdullahi mener at de som ikke er muslimer, ikke kan forstå hvorfor dette er så provoserende.

— De vet ikke hva profeten betyr for muslimer. Muhammed betyr alt for dem. Muslimer elsker profeten høyere enn kone og barn, sier han.

- Dialog hadde vært bra

Ungdommene presiserer at de er motstandere av de voldsomme reaksjonene etter publiseringene av tegningene.

— Nesten alle i vår organisasjon er født og oppvokst i Norge. Når de ser norske flagg bli brent, føler de seg også krenket. Vi er imot enhver form for vold, sier Addullahi.

Hodan tror at en unnskyldning fra dem som publiserte bildene, hadde hjulpet på konflikten, men at det først og fremst er dialog som må til. - Dialog hadde vært veldig bra. At folk kunne sette seg ned og forklare og fortelle hva de gjorde og hvorfor de gjorde det. Det kunne hjulpet veldig, sier Hodan.