Saken startet på et kjøpesenter våren 2007. Da så tiltalte en buekorpsgutt som sto og solgte kaker. 54-åringen skal ha kjøpt en stol til tenåringsgutten slik at han skulle slippe å stå.

Etter hvert fikk 54-åringen god kontakt med både buekorpsgutten og broren hans.

Dro på hyttetur til Voss

Sommeren 2007 fikk 54-åringen tillatelse fra brødrenes mor til dra på hyttetur med guttene hennes. Først reiste han med den ene gutten til en hytte han disponerte på Voss. På denne turen skal han ha tilbudt den da 13 år gamle gutten 2000 kroner dersom han ville løpe naken rundt hytten, noe 13-åringen skal ha gjort.

På en senere hyttetur med 13-åringens bror skal han ha kysset og befølt ham. Da gutten kom hjem fra hytteturen skal han ha vært så fortvilet at han fortalte til en venn hva han hadde opplevd. Vennen sa han burde forklare alt for moren.

— Da moren tok kontakt med oss begynte vi vår etterforskning, som ble ganske omfattende, sier politiførstebetjent Carl Petter Leganger ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

- Voldtatt i bunkers

Det viste seg at de to brødrene ikke var de eneste som hadde anklager mot 54-åringen. Også en 23 år gammel mann fortalte etter hvert at han hadde blitt utsatt for overgrep av 54-åringen. Overgrepet skal ha skjedd i en bunkers i Bergensområdet da han var 15 år.

Gutten skal ha blitt skjenket med alkohol. Så skal 54-åringen ha voldtatt gutten mens han ikke var i stand til å ta vare på seg selv.

I tillegg til de tre som politiet regner som ofre for 54-åringen, har etterforskerne kartlagt kretsen rundt ham.

  • Vi har vel avhørt over ti personer. Det vi har sett er et miljø der 54-åringen har innyndet seg ved hjelp av alkohol og penger, sier Leganger.

- Gammeldags

Ifølge etterforskningslederen skiller saken seg fra andre overgrepssaker.

  • Den typiske overgrepssaken vi har nå for tiden handler nesten alltid om overgrep som skjer etter kontakt via nettet. Å ta kontakt med en gutt som selger kake på et kjøpesenter, er ganske gammeldags.

Leganger ber foreldre som opplever at barna kommer i kontakt med eldre personer være våkne.

  • Man skal ikke mistenke alle for å være overgripere, bare fordi de er hyggelige og tar kontakt med barn. Men voksne personer som ønsker kontakt med barn, uten at det har noe med idrett eller speidervirksomhet å gjøre, bør møtes med en sunn skepsis.

Anette Vangsnes Askevold er bistandsadvokat for de tre som er involvert i saken.

  • Det har vært en stor belastning for mine klienter å forklare seg om saken. Spesielt har en av dem hatt store problemer med konsentrasjon og skolegang i ettertid, sier Askevold.

54-åringen, som jobber som vaktmester ved en offentlig virksomhet i Bergen, må møte i retten mandag neste uke. Det er satt av tre dager til saken.