Turistforeningens hytter i fjellet har vært stappfulle. Skianleggene har hatt fulle parkeringsplasser og tendenser til kø.

Per Inge Brekke i Voss Fjellheiser er strålende fornøyd:

— Selv om innledningen ikke var den beste, ble sluttresultatet helt fenomenalt. I tillegg hadde vi i år full klaff med været i vinterferien. Alt i alt vil dette bli den beste sesongen noensinne, sier Brekke.

Skjærtorsdag og 1. påskedag, som besøksmessig var de beste dagene, fartet rundt 5000 mennesker rundt i løypene på Voss.

Topp første påskedag

— Veldig bra, lyder fasiten til Fredrik Tønjum, daglig leder i Eikedalen Skisenter.

Eikedalen hadde sin beste dag 1. påskedag med 3500 mennesker i bakkene. Da var det ikke en ledig parkeringsplass å oppdrive.

Samme dag hadde Røldal Skisenter 2500 besøkende, det er ny rekord, forteller daglig leder Oddvar Bratteteig. - Besøket har vært jevnt og godt - kanskje vår beste påske noensinne, sier han.

Også Turistforeningens hytter melder om godt besøk. I alt har 15.500 personer overnattet på DNTs hytter denne påsken.

— Vi er veldig fornøyd. Etter en forsiktig start er det blitt rekordnotering flere steder, sier Egil Hurum i DNTs fjellinformasjon på Finse til NTB.

Som i påsken i fjor, topper Haukeliseter statistikken med 1321 overnattinger. Finsehytta klokket inn på annenplass med 1290, Fondsbu i Jotunheimen hadde 1177, Glitterheim i Jotunheimen hadde 942 og Krækkja på Hardangervidda 901 overnattinger.

Færre fra hytte til hytte

Kjell Magne Tangen, bestyrer på Finsehytta karakteriser årets påske som litt bedre enn snittet.

— Det spesielle i år er at trafikken har vært jamn gjennom hele påsken uten de store toppene, sier han.

Tiden da to måtte ligge anføtes i sengene er forbi. En viktig grunn til det er at stadig færre går fra hytte til hytte, og større del av belegget kan planlegges. På Finsehytta var om lag halvparten av gjestene fastboende denne påsken, forteller Tangen.

Ikke alle dro til langt fjells etter påskestemningen. Familien Fosse fra Vaksdal fant roen i en solvendt lyngtue på Gullfjellet, bare 15 minutters kjøretur hjemmefra.

— En passelig kjøretur til snøen, mener Idar Fosse.

Godvær ut uken?

Hvordan var så egentlig påskeværet på Vestlandet i 2005?

Meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet oppsummerer det slik:

— Rolige vindforhold, gode temperaturer. Litt skyet noen dager, men en ubetinget fin avslutning.

I Bergen var det registrert nedbør både lørdag og søndag i palmehelgen. Mandag kom solen, og tirsdag krøp gradestokken opp i 14,8 grader.

Onsdag var det småregn og skyet, torsdag og fredag var disig med gløtt av sol, før godværet satte inn utpå ettermiddagen lørdag.

— Hvor lenge får vi nyte det?

— Frem til fredag i verste fall, til søndag i beste fall. Et lavtrykk ligger og presser på fra vest, men det er usikkert når det klarer å fortrenge høytrykket, sier Eitrheim.

KRYSSORD OG PÅSKESOL: Maren Eide Søberg og Kjersti Thom Fosse løste kryssord og nøt solen på Gullfjellet. I bakgrunnen: Eva Thom Fosse og Idar Fosse.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
IKKE AKKURAT SILKEFØRE: I solsteiken ble føret både grovkornet og glatt.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ