• Det gikk kalt ned over ryggen da jeg leste om ulykken. At denne hendelen ikke er blitt fjernet etter så mange år, er svært underlig, sier Erling Haugland.

Bonden i Haugsdalen i Fana vet selv hvor farlig hendelen kan være. For noen år tilbake var han nær ved å få hodet klemt mellom traktorhjulet og en forkasse av samme type som den omkomne bonden på Sotra hadde.

— Jeg hadde akkurat samme traktoren som han. Jeg jobbet bak traktoren og må ha kommet borti hendelen ved et uhell. Alt skjedde så raskt og jeg greide å få hodet bort i siste liten. Det var nære på det gikk galt, sukker Haugland.

Etter å ha summet seg bestemte han seg for å gjøre noe med patentet.

— Jeg kappet rakkeren av, gjorde den kortere og sveiset den på igjen, forteller han.

Haugland har advart flere bønder som har traktor av samme type som han hadde. Nå trodde han at de som selger traktorene hadde advart bøndene mot faren. Helt til han leste avisen.

— Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd. Jeg synes det er merkelig at hendelen ikke er blitt fjernet etter så mange år, sier Haugland.

Han har for lengst skiftet til en nyere traktor. 2000-modellen hans har en sikker løsning.

— Her ser dere at det må mye krefter til for å løse ut mekanismen. På de aller nyeste traktorene er det knapper, sier Haugland og slår til spaken for å vise hvor mye krefter som skal til for å sette maskineriet i gang.

— Slipper man taket stopper det opp, demonstrerer han.

Etter at han og familien hadde lest om ulykken på Sotra, kontaktet de politiet for å fortelle om sine erfaringer.

— Kan det redde liv at vi sier ifra, så er ingenting bedre enn det, sier den sindige bonden fra Fana.

REDDET: Einar Haugland var selv nær ved å miste livet bak traktoren. Han hadde samme type traktor som den omkomne bonden på Sotra. - Ingenting skulle til for å løse ut mekanismen, sier bonden, som den gang omgående sikret seg en sikker løsning.<br/>Foto: Tor Høvik