— Faller nyttårsaften tidligere i år, eller?

Den forbipasserende damen stiller et legitimt spørsmål. I sørenden av Smålungeren kan det nemlig se ut som om noen har blingset med kalenderen. Rakettrør, krutt, ledninger og pyroteknikk dominerer landskapet. Midt i det hele finner vi Espen Kolstad. Han forbereder kveldens store hendelse på Festplassen, og ifølge fyrverkeri-eksperten vil det bli ulikt noe av det bergenserne har vært vitne til før.

— Det showet vi jobber med nå koster fire ganger så mye som fyrverkeriet som sendes opp på Lysfesten. Vi sparer ikke på noen ting i kveld, sier Kolstad.

Målet er å trollbinde bergenserne med det 8 minutter og 20 sekunder lange himmel-showet. Musikk spiller også en sentral del.

— Showet vil inneholde fyrverkeri, laser og pyroeffekter. Det hele er synkronisert med en låt som er spesiallaget for arrangementet, sier Kolstad

DYRERE: Slik så det ut under lysfesten i 2011. Ifølge fyrverkeri-sjef Espen Kolstad vil kveldens show koste fire ganger så mye som dette gjorde.
Sean Melling Murray

— Kan knapt vente

Anledningen er åpningsseremonien for studentidrettsfestivalen Bergen Challenge. Mange av de 1540 påmeldte studentene har allerede ankommet byen fra flere ulike landsdeler. I kveld går bokstavelig talt det offisielle startskuddet, når over 200 kilo rent krutt skal sendes til himmels. Mediekontakt for Bergen Challenge, Carl Fredrik Schjøtt-Pedersen, forteller at årets festival slår flere rekorder.

— Vi har 40 prosent flere påmeldte i år enn vi hadde i fjor, en økning vi aldri hadde forventet. I kveld sparkes alt i gang fra klokken 20.00, da vi blant annet får besøk av idrettsbyråd Gunnar Bakke på talerstolen, sier han.

335 frivillige studenter har jobbet dag og natt de siste ukene for å få alt klart til kveldens åpningsseremoni.

— Målet vårt var å bli landet største idrettsfestival for studenter, og etter to år er vi allerede helt i toppen. Vi kan knapt vente til lunten tennes i kveld, sier Pedersen.

Grunn til å glede seg

Like bak fyrverkerimester Kolstad kommer det to karer joggende med hendene fulle av kruttposer. Det gjenstår fortsatt en del arbeid, men Olav Sivertsen og Ruben André Greffel lover at alt skal bli klart før det hele tennes rundt klokken 20.30. Sivertsen medgir at pulsen nok vil øke i minuttene før det smeller.

— Tankene farer alltid gjennom hodet like før. Har vi husket alt? Vil noe gå galt? Som regel gjør det greit, men nervene er der – det skal jeg love deg, sier han.

Greffel mener bergenserne har noe å glede seg til.

— Jeg har jobbet med flere store prosjekter her i byen, men dette blir noe eget. Himmelen vil bli som et lerret, og alt er synkronisert til musikken som skal pumpe ut av lydanlegget. Jeg gleder meg i hvert fall som en liten unge, gliser han.