ROY HILMAR SVENDSEN

— Utrolig at det går an å være så dårlig forberedt, sier Alf Blomdal. Ostringen ler så det rister bak rattet når han får høre at enkelte karakteriserer de siste dagers snøfall som «uvær».

— Her er det jo bare fem centimeter snø, ikke det engang! Det er jo helt tragisk, når man tenker på steder hvor de har halvmeteren og vel så det, sier han.

Like fullt blir det kaos. Listen over småulykker de siste dagene er lang som et vondt år. Samtidig rapporterer politiet at det er urovekkende mange som ikke har lagt om til vinterdekk.

- Leker med livet

BT er med Blomdal på jobb på strekningen Tertnes-Langarinden sent en kald kveld. Et skremmende stort antall av bilene på Åsane-veiene i kveld gir på som om det skulle være sommer, sol og tørre veier. Blomdal har sett det mange ganger før, men blir like rystet hver gang.

— En ting er at de leker med sitt eget liv, men de leker med andres liv også. På et slikt føre har man verken bremse- eller styreeffekt hvis man kjører på dårlige sommerdekk, sier Blomdal.

Oppgitt over «sløvhet»

Folk fra andre steder i landet, ser med forbauselse på bergensernes kav og strev når snøen daler ned.

— På enkelte virker det som at noe slikt aldri har skjedd før, humrer Truls Flakstad, leder i Foreningen Nord-Norges avdeling i Bergen.

— Folk gidder jo ikke å legge om til vinterdekk. Det er en slik sløvhet at det er helt hårreisende, sier Flakstad.

Han tror det eneste som nytter, er kampanjer fra forsikringsselskapene om at det kan svi alvorlig på pungen å komme ut for trafikkuhell dersom man kjører uten å ha skodd bilen for vinterføre.

Roald Stigum Olsen i Vesta Forsikring takker for initiativet, men overlater kontrollvirksomheten til myndighetene.

— Vår oppgave er å sikre verdier, ikke være politi. Men folk bør være klar over at hvis man kommer ut for et uhell på dette føret, og har sommerdekk på bilen, kan det bli vurdert en avkorting i forsikringsutbetalingen, sier Stigum Olsen.