Har du tenkt over at avfallet som forsvinner med bossbilen kan komme tilbake som lys og varme? Det er nemlig dette BIRs forbrenningsanlegg i Rådalen har sørget for i ti år.

— Dette er bergens største miljøtiltak, bare synd at bergensere flest ikke kjenner til det, sier informasjonskonsulent i BIR AS, Tone Skudal.

Unngår metangassproduksjon

Ved å brenne bosset unngås produksjon av metangass som oppstår når boss legges på deponi.

— Fjernvarmen vi leverer har dessuten erstattet mange oljefyrte kjeler i Bergen, og bidrar daglig til bedre klima i byen vår, påpeker Skudal.

I tillegg til bolig- og næringsområder i Fana og sentrum, forsyner anlegget kunder som Haukeland Sykehus, Grieghallen og Universitetet i Bergen med energi, for å nevne noen.

Hva er egentlig drivhuseffekten? En million tonn boss

24 timer i døgnet i ti år har anlegget stått og brent, og transformert bergenseres boss til strøm og varme.

— I disse dager passerer vi en million tonn med boss, opplyser Skudal.

Anlegget har levert ut hele 672 gigawatt som fjernvarme og 396 gigawatt strøm til nettet i løpet av ti driftsår.

— Til sammenligning leverer Altakraftverket ut 655 gigawatt per år, så her er det snakk om betydelige mengder produsert energi.

Nettet bygges stadig ut, og målet er å doble kapasiteten til anlegget i løpet av kort tid.

- Moderne og fremtidsrettet

Når fjernvarmenettet er ferdig utbygd, vil BIR ta sikte på å produsere og levere ut energi tilsvarende godt over et halvt Altakraftverk årlig.

— Denne energien som BIR leverer ut til bergenserne er miljøvennlig, og basert på utnyttelsen av en ressurs som ellers ville gått til spille. Dette er moderne og fremtidsrettet avfallshåndtering, sier Skuldal.

BIR