• Jeg er helt komfortabel med forslaget fra Bergen Høyre om at Bergen bør blir eget fylke. Det sier Høyre-leder Erna Solberg til bt.no

— Betyr det at du støtter forslaget fra ditt eget partilag om å løsrive Bergen fra resten av Hordaland?

— Støtter og støtter. Jeg vil si at jeg skjønner forslaget, ut fra den situasjonen Bergen er i. Ser vi for eksempel på trafikksituasjonen, så er det fylket som har ansvar for kollektivtrafikk, mens det er Bergen kommune som har ansvar for regulering og parkering. Slik blir det ofte konflikter av.

— Se til Oslo, som både er et fylke og en kommune, der slike forhold kan administreres under ett.

Ikke ekstremt

Det var under lanseringen av hennes bok - Mennesker, ikke milliarder - at bt.no tok opp det spesielle forslaget fra Bergen Høyre.

- I løpet av en uke har én lokal Høyre-politiker kommet med rasistiske utspill, på Facebook, en tidligere Høyre-topp vil gjeninnføre spanskrør i skolen, og Bergen Høyre vil erklære Bergen som eget fylke. Er du komfortabel med å lede et sikt parti?

— Bergen Høyres sitt forslag er ikke ekstremt. Hadde det vært opp til Høyre ville fylkeskommunen ikke eksistert, og problemet vært uaktuelt.

Når det gjelder varaordføreren på Nordmøre og Ingvald Godals utspill om spanskrør, er dette ikke Høyres politikk, fastslo partilederen.

Omvendt fylkesmann

Erna Solbergs bok, som kommer to dager før 50-årsdagen hennes, er 230 sider nedskrevne tanker. Hun både forteller både om mennesker hun har møtt, og om tanker hun har gjort seg om hvordan Norge bør omstøpes.

Særlig i kapitlet om lokaldemokratiet mot byråkratiet er hun konkret. Og ikke uventet er det fylkeskommunen og fylkesmannen som får gjennomgå. Om den siste etaten skriver hun:

— Jeg mener fylkesmannsembetet i langt sterke grad burde ivareta en omvendt funksjon. Det burde være et organ som passet på at kommunene ikke gjorde overgrep mot den private eiendomsretten. Borgernes klagerett er viktig i et demokrati, skriver Solberg.

Si din mening: Bør Bergen bli eget fylke?