— Det var en jente på skolen som plutselig fikk seg fransk kjæreste, men jeg tror ikke hun visste om det før han plutselig kysset henne, sier Ingrid Svela, 8. klasseelev ved Eidsvåg skole.

Litt kommunikasjonsvansker ble det i starten da 20 franske ungdomskoleelever og fire lærere kom på besøk til franskgruppen i 8. klasse på Eidsvåg skole for snart to uker siden.

I går besøkte de Edvard Griegs hjem på Trollhaugen. Alle fulgte overraskende godt med under omvisningen i Griegs gamle bolig. Kommunikasjonen mellom elevene går i hovedsak på engelsk, og det gjorde også omvisningen på Trollhaugen i går formiddag, med litt fransktolking som hjelp fra lærer Christophe Labetoulle fra Frankrike.

Snakker mest engelsk

— Det var vanskelig for elevene å omstille seg til å prate så mye engelsk. Men det gikk bedre etter fire-fem dager, forteller Labetoulle om sine franske elever.

De norske elevene hadde litt lettere for å prate engelsk, men nå går kommunikasjonen bra.

Elevene har sammen opplevd mye de siste ukene. De har blant annet vært på Akvariet, tatt turen «Norge i et nøtteskall», besøkt Sentralbadet, Fløien og i går på Trollhaugen.

Prosjektet går ut på å utveksle språkkunnskaper, og å bli kjent med hverandres kultur og matkultur. Eidsvågelevene har nok en fordel ved at de har fransk som fag på skolen, men å lære norske ord og uttrykk har ikke vært så vanskelig for franskmennene likevel. Utrolig nok snakker engelsklærer Christophe Labetoulle flytende norsk.

— Jeg har studert i Tromsø for 25 år siden, forteller han på flytende nordlandsdialekt.

Bergen mest eksotisk

Fransklærer Terje Valen på Eidsvåg skole har sammen med Labetoulle fått til denne utvekslingen gjennom EU-prosjektet Cominus.

— De franske elevene mente at Bergen må være et av verdens mest eksotiske steder. Og slike steder var de overbevist om at kan bare telles på én hånd, sier Valen.

Terje Valen har fryktet at fransk som fag skal bli nedlagt ved Eidsvåg skole. Stadig færre elever velger å ta fransk til fordel for spansk. I år er det ingen av elevene i 9. og 10. klasse som har fransk. Men nå har trenden snudd.

— Nå kommer det misunnelige bemerkninger fra andre elever på skolen som lurer på om det er mulig å bytte over til fransk før mai, sier Valen.

Elevene kommer fra et flatt og landlig sted i nærheten av Poitier i Frankrike. Flere av elevene har aldri vært utenfor distriktet, bare et fåtall hadde tidligere vært utenlands. De norske elevene er noe mer bereist, men minst like begeistret over at de skal på gjenvisitt til Frankrike i to uker i mai.

— Jeg gleder meg mest til å smake på snegler og froskelår, sier Oda Tungodden.

Da skal de blant annet besøke store gårder der de produserer ost, landsbygden, lokale markeder og opplevelsessenteret Futuroscope.

FASCINERT: Både elevene fra Eidsvåg skole og Frankrike likte besøket på Trollhaugen i går. FOTO: BIRGITTE VAKSDAL