**Navn: Trude Drevland

Alder: 56 år

Bosted: Kalvedalsveien

Stilling: Byråd for helse og bydeler**

Hvor vokste du opp? — Melbu, Vesterålen. Godt å vokse opp på et lite sted. Mye nærhet, mange som brydde seg.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Jeg kom til Bergen 30. juli 1981. Jeg hadde en bror som bodde her. Han snakket alltid så varmt om Bergens fortreffelighet. Valget var veldig enkelt.

Hvordan trives du i Bergen? - Jeg føler meg vel ivaretatt som innflyttet bergenser. Min tilhørighet til byen er dypt forankret.

Hva er spesielt ved Bergen? - Den særegne bergenser. En vidunderlig kombinasjon av stolthet, hovmod og varme.

Hvor går søndagsturen? - Mot Fløyen, ofte med hunden.

Favoritt utested? - Det er avhengig av hva jeg skal. Jeg liker å la tiden forsvinne over en kaffe latte, gjerne på Malabar på Telegrafen. Skal jeg spise så blir det ofte Lucullus eller Bølgen & Moi.

Hvor handler du klær? - Riis. Liker også å handle litt når jeg er på reise.

De beste skillingsbollene? - Der er jeg ikke i tvil. Gode boller og hyggelige damer gjør Lie Nielsen til stedet. Miljøet betyr mye for smaken.

Ditt beste skoleminne? - Det er fra da jeg gikk på sykepleien på Vestfold sentralsykehus i Tønsberg. Jeg var så langt hjemmefra som jeg kunne uten å reise utenlands. Bodde på internat, der de låste klokken 23. Ble fryktelig god til å fire ned og heise opp stige.

Din bergenske favorittrett?

— Varme fiskekaker på Madam Bergen. Har jeg litt god tid, setter jeg meg ned og koser meg med fiskesuppe også. Da er livet kult.

Hvor er du medlem? - Torgallmenningen Rotary Klubb. Den var jeg med på å stifte.

Hva samler du på? - Samler ikke på noe, det nærmeste jeg kommer er vel sko. Er heller flink til å kvitte meg med ting.

Ditt bergenske favoritt uttrykk? - «Knall i padden». Det er et utrolig godt uttrykk. Det sier alt.

Mest stolt over i Bergen? - Kultur, i all sin form. Musikken, medieutviklingen og alle galleriene. Alt som vokser og gror i dette miljøet er jeg utrolig stolt over. Troldhaugen er fantastisk, målet mitt er at den blir et nasjonalt museum.

Hva ville du vist en turist? - Det hender ofte at jeg viser turister Bergen. Jeg liker å ta dem med til Troldhaugen på konsert, helst i villaen. Opplevelsen er så utrolig sterk. Den sitter i resten av livet. Det å vise noen Bergen er en takknemlig oppgave.

Hva er du minst stolt over? - Byrådet overtok en slunken kasse. Jeg er klart minst stolt over at vi ikke kan gjøre alt vi vil for bergenserne. Innsparingen er en smertefull prosess, men den må til for å bedre tilbudet.

Hva mangler i Bergen? - Ingenting.

Hva savner du når du er på reise? - Jeg liker ikke å bruke tiden på å savne noe eller noen når jeg er på reise. Det beste med reisen er at jeg skal hjem igjen til Bergen.

Det mest romantiske stedet? - Det kan være en benk på Fløyen. Jeg synes de romantiske punktene flytter seg så lenge du er sammen med dine nærmeste.

Ditt første kyss? - Jeg var tolv år og fikk helt panikk. Bestemte meg for at det skulle bli lenge til neste gang. Han hadde helt klart øvd mest.

Favorittbergenser? - Helge Jordal er en flott person. Han deler sine evner med alle grupper. Han blir aldri for stor til å delta. Slutter aldri å gi av seg selv.

Hva synes du om buekorps? - Jeg har etter hvert fått et avslappet forhold til buekorps. Et bevis på at jeg er integrert.

Når var du på Stadion sist? - Var der sist i fjor høst. Er ikke så ofte på Stadion, men jeg er uforbederlig Brann-tilhenger.

Det flotteste byfjellet? - Fløyen, det er mest tilgjengelig.

En god dag i Bergen? - En lørdag formiddag, det er varmt og godt. Rhododendronen blomstrer. Gå på kafé med mann og gode venner etter en runde på galleriene i byen.

Ordfører for en dag? - Jeg ville gjøre det samme som Friele, være en praktfull ambassadør for byen vår.

Bergen om 50 år? - Da har vi en by som viser at næringslivet har brukt mye av sin kapital i byen. Forskningsmiljøet ved universitetet har skapt et fabelaktig kunnskapsmiljø. Standarden på velferden er god. Vi har et kulturliv som blomstrer om mulig enda mer enn nå.

ELISABETH NAA

OPPTATT AV KULTUR: Trude Drevland synes det er en takknemlig oppgave å vise turister Bergen.<br/> FOTO: GIDSKE STARK