Nominasjonskomiteen i Frp avga i går sin innstilling. Der må man ned på fjerdeplass på stortingslisten for å finne en fra Bergen. Blir denne rekkefølgen stående etter nominasjonsmøtet 8. desember, er sjansene små for at Frp får en stortingsrepresentant fra Bergen. Dette får Frp-nestor Liv Røssland til å reagere.

Splitter fylket

— Inntil i dag hadde jeg trodd man ville komme frem til en innstilling som samlet fylket og gjenspeilte velgergrunnlaget. Det må jeg konstatere at dette listeforslaget ikke gjør. Man har tydeligvis ønsket å ydmyke Bergen på det sterkeste, sier Røssland.

Frp-nominasjonen har blitt en skikkelig batalje der byråd Gunnar Bakke, Austevolls ordfører Helge André Njåstad og stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter har kjempet om de øverste plassene. Hagesæter og Njåstad har nå delt topplassene seg i mellom, mens Bakke er forvist til femteplass.

Internt i partiet mener mange dette handler om misnøye med Bakke. Det tror ikke Røssland.

— Jeg er veldig urolig, for jeg leser bildet slik at dette ikke handler om personer, men det handler om at Bergen Frp skal settes på gangen. Men det man glemmer er at man med dette har valgt å ydmyke det største velgergrunnlaget til Frp, nemlig byvelgerne.

Takk for sist

— I det første listeforslaget var stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter degradert til en femteplass. Kan du ikke lese denne endelige innstillingen som en slags takk for sist?

— Jeg kan ikke svare for hvordan man har tenkt når man gjorde den første innstillingen. Men å gå derifra til ikke å ville foreslå en liste som ivaretar Hordaland som helhet, er bekymringsfylt både for organisasjonen og velgerne.

Nominasjonskomiteen plasserte Torkhild Åmland fra Bergen på fjerdeplass og Gunnar Bakke på femte. Røssland vil ikke prioritere mellom disse to.

— Jeg kommer ikke til å gå inn i en persondebatt i det offentlige rom nå. Den skal vi ha på nominasjonsmøtet, men jeg er bekymret på vegne av Hordaland Frp dersom man ikke finner en fra Bergen på sikker plass.

Taper stemmer

Liv Røssland mener Frp kan tape stemmer på at Bergen ikke er representert på fremtredende plass. Hun frykter også for at medlemmene i Bergen vil slite med motivasjonen.

— Hvordan vi skal klare å motivere medlemmene i Bergen til å drive valgkamp med en slik liste, er et kjempespørsmål. Vi skal fylle stands i alle bydeler og vi skal være på Torgallmenningen seks dager i uken. Det blir ikke lett med denne listen.

— Hva med din egen motivasjon?

— Vi er et parti som skal gå til valg med en politikk. Blir denne listen den enedelig, må vi gjøre så godt vi kan, meg selv inkludert. Men den følelsen av å bli ydmyket, den er fryktelig. Jeg er utrolig lei meg og kan ikke forstå at dette virkelig kan være fylkets ønske, sier Liv Røssland.