• Turistbussene behandles som hellige kyr, mener Atle Maurseth, som driver galleri på Vetrlidsallmenningen.

BT skriver fredag at opp mot 100 turistbusser durer i sentrum på travle sommerdager. Særlig plagsom er bussene for næringsdrivende på Vetrlidsallmenningen.

Der stanser bussene med turister som skal til Fløyen.

Maurseth driver Galleri Allmenningen som ligger like nedenfor Fløibanen. — Politikken i forhold til turistbussene er på steinaldernivå i Bergen, tordner han.

Slik beskriver Maurseth hverdagen bak veggen av parkerte turistbusser:

— Det er nesten uutholdelig her på travle sommerdager. Bussene står med motoren igang for å holde på luftavkjølingen og spyr derfor ut diesel. Dessuten stenger de både for utsyn og innsyn, sier Maurseth.

- Paradoks

Galleristen mener det er et paradoks at politikerne i Bergen prøver å minske biltrafikken inn til sentrum med bompenger, parkeringsrestriksjoner og bybane, mens bussene får fritt leide.

— Hva mener du må gjøres?

— Jeg mener at Bergen burde stengt det historiske sentrum for turistbusser og innført elektriske shuttlebusser mellom cruisekaiene og Vågen. Det er ingen menneskerett å skulle busses rundt i hele byen på en kort ettermiddag. Det skal jo også bo mennesker i sentrum, og det er knapt mulig hvis ikke turistbussene bremses, sier han.

Andre turistbyer, som Brügge i Belgia, franske Aix-en-Provence og Bordeaux har lagt restriksjoner på busskjøring i sentrum. - Lær av dem, sier Maurseth.

- Bøtelegges som andre

På Vetrlidsallmenningen er det lov å parkere inntil 15 minutter for turistbussene.

Trond Søreide i kommunens trafikketat avviser at parkeringsvaktene behandler utenlandske turistbusser mildere enn norske kjøretøy.

— Hvis sjåføren er i bussen, har vi en dialog med dem. De får lov å stå hvis turfølget er like om hjørnet. Er passasjerene på Fløyen og tilbake om en time, ber vi sjåføren kjøre til parkeringsplassen på Skolten og vente der. De retter seg etter det, sier Søreide.

— Hva hvis bussen er tom for sjåfør?

— Da bøtelegges bussen på samme måte som andre, sier Søreide.