Fredag 21. mars 2014: De tre studentene fra Asker er i godt humør, og går opp Vestre Torggate mot Johanneskirken ved 03.15-tiden. Der havner de bak to menn, den ene av dem svært beruset. Mannen faller bakover i trappen opp mot kirken og blir hjulpet av en av studentene. Studentene tar til venstre inn Rosenbergsgaten, de to mennene fortsetter mot Johanneskirken.

— Plutselig hørte vi at det ble kastet stein bak oss. Vi snudde oss og så det var brostein, fortalte en av studentene da han vitnet i Bergen tingrett.

— Blind vold

To bergensere på 19 og 21 år er tiltalt for legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Aktor mener blant annet at volden var helt uprovosert.

— Dette var blind vold, mener studentene.

To av dem ble slått med brostein i hodet, den ene måtte sy 17 sting. Den andre fikk sårskader og hevelser i hodet, mens tredjemann slapp unna med et knytteneveslag.

— De kom mot oss. Den ene skrek noe sånt som at «Bergen er min by og dere vet ikke hvem dere kødder med», fortalte de i retten.

Ikke behagelig

Den ene forteller at han tidvis får skjellsord mot seg fra bergensere fordi han er østlending.

— Det er en del yngre menn som slenger med leppen mot oss. Det skjer kun om natten når de er fulle, og det er ikke alltid like behagelig. Men jeg har aldri vært i nærheten av å oppleve noe sånt som dette, sier han til BT.

Han understreker at han har mange venner som er bergensere og påpeker at han aldri har hørt ukvemsord fra bergensstudenter fordi han kommer østfra.

— Var kult

FORSVARERE: Steinar B. Yndestad og Kjetil Ottesen forsvarer de to tiltalte.
ØRJAN DEISZ

Han og kameratene fikk tilkalt politiet etter angrepet. Da patruljen kom til Rosenbergsgaten, var de to mennene løpt fra stedet opp mot Johanneskirken. I retten pekte alle tre på 21-åringen som hovedmannen med brosteinen. De beskrev den andre som mer passiv og svært full.

— Men det virket som om han syntes det kameraten gjorde var kult, fortalte en av dem.

En politimann vitnet også i saken. Han rykket ut til studentene og knytter begge de tiltalte til angrepet.

Da de beskrev gjerningsmannen, tenkte han umiddelbart at det var den tiltalte 21-åringen, forklarte han i retten.

Politimannen fortalte at han hadde truffet 21-åringen på Torgallmenningen kort tid før angrepet.

— Han var der sammen med en annen mann som jeg ikke kjente, men jeg har sett bilder av ham i ettertid, sa politimannen.

Nekter skyld

I retten sa han at han var sikker på at 21-åringen hadde vært sammen med 19-åringen på Torgallmenningen. Det betyr at også 19-åringen knyttes til saken, selv om studentene ikke klarte å peke ham ut. I fotokonfrontasjon like etter angrepet pekte alle tre på 21-åringen.

Selv avviser begge de tiltalte at de var på stedet denne natten. 21-åringen har gitt ulike forklaringer på hvor han var.

— Min klient nekter for å ha vært med på dette, sier forsvarer Kjetil Ottesen.