Ifølge Aftenposten har Bergen, som flere andre norske kommuner latt være å senke foreldrebetalingen i barnehagene, til tross for flere penger fra staten.

— Det er ikke riktig. Men vi senket prisen allerede fra januar i år, sier Hestetun.

Skulle øke prisen

Byrådet la i budsjettet opp til en prisøkning på foreldrebetalingen for i år, men bestemte seg for å vente og se om det kom mer penger fra staten. Det kom ekstra tilskudd på 200 kroner per plass, dermed slapp Bergen å øke prisen.

— Det ville være dumt å måtte øke prisen i januar, for så å senke den i august, sier Hestetun.

Hun stiller seg uforstående til at Bergen av Oslo-medier fremstilles som en barnehageversting.

— Jeg forstår ikke hvorfor vi er med på en liste over kommuner som ikke setter ned prisene. Sannheten er at Bergen ligger lavere enn andre storbyer, sier Hestetun.

En kommunal barnehageplass i Bergen koster 2870 kroner. Det er ingen planer om å senke prisen i år.

— Vi får se hva vi får til i budsjettet for neste år. Målet vårt er at barnehagene skal bli mye billigere, men vi er helt avhengig av at staten bidrar, sier Hestetun.

En rekke private barnehager i Bergen har brukt det ekstra statstilskuddet på 200 kroner til å tilby billigere plasser. Husmødrenes Barnehager, som er den største private barnehageaktør med tusen plasser i Bergen, har kuttet prisen med 300 kroner det siste året.

Rimeligere enn andre

Det er billigere å ha barn i barnehage i Bergen enn i andre storbyer. Mens et barnehagebarn i Bergen koster foreldrene 2870 kroner, er det 580 kroner dyrere i Oslo. Foreldre i Trondheim må legge til enda en femtilapp.

— Bergen har virkelig satset på barnehagesektoren de siste årene. Utgiftene til drift av barnehagene har økt med 30 millioner kroner det siste året og i tillegg satser vi stort på bygging av nye barnehager, sier Hestetun.

Os og Askøy kutter pris

Både Os og Askøy kommune har planer om å kutte barnehageprisen med 200 kroner hver. Prisen for plass i Os blir på 3000 kroner, mens maksimal taksten i Askøy trolig ender på 2739 kroner.

— Når kommunene får flere penger fra staten for å sette ned prisen, så må kommunene følge dette opp ved aktiv handling, sier ordfører Terje Søviknes i Os.

Han refser kommuner som nå lar være å senke prisen på en barnehageplass.

— Dette handler om et tillitsforhold mellom staten og kommunene. Kommunene har vært raske med å anklage staten for løftebrudd. Nå må kommunene selv gå foran å vise at de holder sine forpliktelser, sier Søviknes.