Uttalelsen falt under presentasjonen som fagkonsulent Linn Helen Trones holdt om Kontor for skjenkesaker sin kontrollvirksomhet. Møtet var kommet i stand etter ønske fra NHO Reiseliv som representerer 100 medlemsbedrifter, etter stor misnøye med skjenkekontrollen siden i høst.

Rabaldermøte

Strengere kontroller, mer pirk og mye lengre besøk enn før. Det er utelivsbransjens oppfatning av det nye skjenkeregimet, som er innført i Bergen kommune.

— Mange av våre medlemmer har sendt oss bekymringsmeldinger fordi de har merket en annen atferd hos skjenkekontrollørere. Det er et arbeidsmiljøproblem når ansatte føler seg overvåket av mange kontrollører i et tidsrom på flere timer, sier Wenche Salthella, bransjesjef for reiseliv i NHO.

Onsdag ettermiddag var det duket for rabalder, da Kontor for skjenkesaker skulle møte over 31 påmeldte utelivsaktører for å høre hvordan det nye regimet skal virke.

— Bransjen har merket endringene fra i høst, men vi har ikke fått noe informasjon om at skjenkekontrollene skulle endres. Dette fører til både usikkerhet og frustrasjon for ansatte, i tillegg til at kontrollørene helt unødvendig møter ansatte som har alle piggene ute, sier Salthella.

Det er i dag 300 bevillingshavere i Bergen kommune. Salthella understreker at de har og ønsker også fremover et godt samarbeid med Kontor for skjenkesaker for å unngå overskjenking og alkoholservering til mindreårige.

— Det er viktig å ha kontroller, slik at man blir kvitt useriøse aktører. Men ett eksempel er en over 100 år gammel akevittflaske som har stått utstilt i årevis som en del av interiøret, nå plutselig får bemerkning som alkoholreklame. Da blir det veldig pirkete, sier Salthella.

En dyrehage

Salthella var spent på møtet, der Kontor for skjenkesaker skulle informere om sin nye praksis for skjenkekontroller. I presentasjonen kom det frem at det ble lært opp 15 nye skjenkekontrollører og kontrollene ble intensivert i hyppighet og omfang. Men at kontrollørene var unge, uerfarne og veldig pirkete, ble avvist som myter.

Behovet for kontroller ble understreket av Trones, som nå har ansvar for totalt 32 skjenkekontrollører.

— Det er en dyrehage i sentrum i helgene! sa Trones.

Flere reagerte og Per Jørgensen, adm.dir. i KJS Servering A/S, lettet fra stolen.

— Hva er det du står og sier, sa han.

— Ja, det er jo en dyrehage! Beruselsesnivået må ned. Det står lange køer på legevakten der folk har blitt utsatt for blind vold pga alkohol, sa Trones.

— Men er det inne på utestedene denne volden skjer eller ute i gatene, førsøkte Jørgensen seg.

Han var kraftig provosert over at utelivsbransjen skal få skylden for alt av fyll og bråk i sentrumsgatene en lørdagskveld, når det er lite problemer inne på utestedene.

— Jeg er litt skremt over at skjenkekontoret som kontrollorgan identifiserer oss med køer på legevakten, ikke minst på vegne av de ansatte som daglig gjør en god jobb. Dette er nok et eksempel på at en bransje som står for kun 12 prosent av alko holomsetningen, får skylden for langt mer enn de er ansvarlig for, sier Jørgensen.

— Det går nesten ikke an å kommentere dette, for det er ganske hårreisende. Vi får tro at det ikke var ment som det var sagt. Bergen er en ryddig by når det gjelde uteliv i forhold til andre byer vi sammenligner oss med, sier Wenche Salthella etter møtet.

Gro Gaarder, leder av Kontor for skjenkesaker, var heller ikke veldig fornøyd med uttalelsen.

— Vi skal forholde oss til lovverket og hva som skjer inne på skjenkestedene. Andre får avgjøre om det er for mye fyll og spetakkel i byen, sier Gro Gaarder om Trones' omtale av Bergen som dyrehage.

Rassia, ikke kontroll

Jørgensen er klar på at det må være kontroller, men synes de nå har nådd et nivå der det ikke lenger er snakk om skjenkekontroll, men rassia. På Zachariasbryggen, som er et av utestedene KJS Servering A/S eier, har noen av de siste kontrollene fått stor oppmerksomhet både fra ansatte og gjester.

— Det går på nervene løs for våre ansatte når det står to politibiler utenfor og ni skjenkekontrollører og 6 uniformerte politifolk kommer inn i lokalet. Gjestene reagerte også veldig. Det er jo en rassia, mer enn en kontroll. Og det er ikke beroligende at Trones snakker om å «pepre» oss med kontroller, sier han.

Jørgensen menerat løsningen på bråk i sentrum er differensierte skjenketider, mer politi i gatene og en gjennomgang av åpningstidene for alle stedene som selger mat og annet gjennom hele døgnet.

— Aldri har det vært strengere i døren, aldri har vi har så mange kontroller. Vi har et stort og populært sted på Zachen og vi ønsker et godt samarbeid og forutsigbarhet med både skjenkekontoret og politiet, men dette er jo galskap og sløsing med kommunale ressurser, sier Jørgensen.

Etter møtet sto noen av møtedeltakerne igjen og diskuterte hva som hadde kommet frem i løpet av de timene møtet varte. De var bekymret for at Trones går langt utover sine fullmakter når hun drar inn i diskusjonen både fyll i sentrumsgatene og voldsofre i kø på legevakten. De ønsket ikke at BT skulle sitere dem av frykt for sanksjoner i ettertid.

— Det er sterke sanksjoner og det er vi livredde for. Det får store konsekvenser hvis vi må stenge og mister levebrødet i to uker, sa en av dem.

-Jeghadde en positiv opplevelse av dette møtet. Det var konstruktivt og jeg har tropå at mer dialog vil bedre samarbeidet mellom utelivet og oss på Kontor forskjenkesaker. Flere bevillingshavere kom og tok meg i hånden etter møtet og saat de var fornøyde med svarene de hadde fått. Jeg savnetimidlertidrepresentanter fra Vaktvesenet A/S, som også er en viktig aktør iutelivet, sier Trones.

Er Bergen en dyrehage i helgene? Si din mening på bt.no!

PROVOSERT: Per Jørgensen har drevet restauranter og utesteder siden 1983. Han er kraftig provosert etter å ha hørt på Trones. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
BJØRN ERIK LARSEN