Navn: Pål Erik Glomsaas

Alder: 30

Stilling: sjåfør og ishockeyspiller

Bosted: Klauvsteinen

Hvor er du født? — På Hamar. Men jeg vokste opp på Skarnes en times kjøretur utenfor Hamar.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Kom til Bergen og Haakonsvern 7. november 1992. Valgte militærtjeneste i Bergen fordi Bergen Ishockeyklubb (nå Bergen Flyers, red.anm.) lå her.

Hvordan trives du i Bergen? - Er rett og slett forelsket i Bergen. Trives enormt vanvittig godt her - både i Bergen Flyers, som har et veldig inkluderende miljø, med alle mine gode venner også utenom laget, og i selve byen. Det skal nok mye til før jeg flytter herfra, ja.

Hva er spesielt ved Bergen? - Bergen er Europas San Francisco. Jeg elsker bergenserne for patriotismen og stoltheten deres, for at de er opptatte av sin fortid, sin historie. Har aldri opplevd noe liknende andre steder i Europa.

Hvor går søndagsturen? - Jeg er så heldig å bo ved foten av Løvstakken, så jeg går ofte tur på Løvstakken sammen med en kamerat - om det nå er søndag eller mandag.

Favorittutested? - Begynner som regel utekvelden på hockeypuben Dubliners ved Fløibanen, og fortsetter til Ricks. Som regel.

Hvor handler du klær? - To-tre ganger i året handler jeg massivt på et eller annet kjøpesenter. Kleskjøp er kanskje noe av det kjedeligste jeg gjør.

Hvem lager de beste skillingsbollene? - Min lagkamerat Stig Hamre. Han er en eminent baker. Synd han er mann, he he.

Har du en bergensk favorittrett? - Raspeballer er vel favoritten, men de er tunge å drasse med seg sånn litt ut i ishockeykampen, he he. Så liker jeg bergensk fiskesuppe. Og alt fra Hagelins.

Hvor er du medlem? - I mitt kjære Bergen Flyers, selvsagt. Så har jeg vurdert å melde meg inn i Arbeiderpartiet, men inntil jeg har lagt hockeykøllen på hyllen får den politiske karrieren vente på sidelinjen.

Hva ville du vist en turist? - Utsikten fra platået på toppen av Løvstakken klokken åtte-ni en skyfri søndagsmorgen. Men Torget en søttendemai med stivpyntete bergensere i fint vær er også bra - vårens vakreste eventyr.

Hva ville du ikke vist en turist? - Det er en skam å lose Hurtigruten-turistene i land innimellom alle containerne nede på Frieleneskaien. De går seg jo vill nede på Møhlenpris eller Nøstet, lenge før de har funnet frem til sentrum.

Hva savner du mest i Bergen? - Egentlig ikke så mye. Savner familien, min mor og min søster. Men vi ses så ofte vi kan, de kommer ofte når jeg spiller bortekamper på Østlandet.

I paraplystativet? - Har ennå til gode å kjøpe en paraply. Må jeg ut i regnvær, later jeg som om det ikke regner - og blir våt. Men aller helst holder jeg meg innendørs i regnvær - er vel som bjørnen, går inn i oktober og kommer ut igjen til våren, he he.

Det mest romantiske stedet? - Vi er vel alle romantikere. Men jeg har egentlig ikke noe spesielt romantisk sted, romantikk er mer en stemning som kan oppstå overalt. Forresten, kanskje hjemme i sofaen ...

Ditt første kyss? - Det husker jeg. Det var kortvarig, med stive øyne og stive lepper - med Hanne i klassen, enten var det i 3b eller 4b.

Når tok du Beffen sist? - Hm, jeg har faktisk aldri tatt Beffen. Men jeg må jo ha noe til gode, Bergen er tross alt ikke gjort på kun elleve år ...

Bergensk favorittrubadur? - Fred Ove Reksten. Rolf Berntzen. Ove Thue. Alle tre ivaretar den bergenske patriotismen med humor og varme.

Hva synes du om buekorps? - Fint som tradisjon, men som innflytter er jeg nokså nøytral. Bodde i Neumannsgate en periode, og ble stadig vekket av trommingen. Irriterende. Men søttendemai var allting glemt.

Din favorittbergenser? - Asbjørn Rebnord! Han har lært meg utrolig mye. Vi ble venner da jeg tjenestegjorde på Haakonsvern, der han jobbet som postfullmektig. Gjennom hans øyne har jeg lært meg å bli glad i Bergen. I dag er Rebnord treogsøtti og pensjonist, men han er fortsatt en av mine aller beste kamerater.

Din bergenske 17. mai? - Da trekker jeg i finstasen. Men stresser ikke for å se morgenprosesjonen, er som regel litt tung i nepen etter å ha vært ute kvelden før. Spiser heller frokost hjemme med gode venner, før vi busser til byen for å se hovedprosesjonen. Så er det hjem til god middag og avslapning, før vi går ut igjen på byen om kvelden.

Når var du på Stadion sist? - I august, så Brann-Ålesund sammen med min kjære trener Håkan Nygren. Jeg er ikke så ofte på Stadion, men følger med og håper det går bra med de.

Det flotteste byfjellet? - Ingen tvil, Løvstakken! Tror jammen jeg er på vei til å bli bergenser. Ja, for bergenserne er jo patrioter også når det gjelder bydelen de bor i, er de ikke?

Ordfører for en dag? - Først og fremst ville jeg revet opp all brosteinen og lagt asfalt i stedet. Deretter ville jeg bygget en gigantisk hall på Nygårdstangen, til inneidretter som håndball, ishockey og svømming. Så ville jeg stengt Sentralbadet og i stedet brukt bygningen til rockested - noe à la Rockefeller i Oslo, tidligere Torggata Bad. Kanskje jeg da kunne fått min store helt Ulf «Uffe» Lundell til byen?

En god dag i Bergen? - Lørdag. Sove lenge. Sommer og sol. En kaffe på Dickens med gode kamerater i 12-13-tiden. Hjem og se tippekampen sammen. Avslutte med en tur på byen om kvelden. Jeg er heldig som har en fin - og singel, he he - kameratgjeng.

ANNE-GRETHE DAHL

BERGENSER GOD SOM NOEN: Bergen Flyers-kaptein Pål Erik Glomsaas elsker bergenserne for patriotismen og stoltheten deres, for at de er opptatte av sin fortid, sin historie. - Jeg har aldri opplevd noe liknende andre steder i Europa, sier ishockeyhelten - som selv er på god vei til å bli bergenser ...<p/> FOTO: ARNE NILSEN