Navn: Kjersti Sandal

Alder: 26 år

Yrke: Skuespiller ved DNS, for tiden Hedvig i Vildanden

Adresse: Ibsens gate

Hvor vokste du opp? — I Førde. Det var ... nei, jeg kan ikke si hvordan det var, for da blir foreldrene mine sure, he, he.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Jeg kom hit for tre år siden, for her fikk jeg det mest spennende jobbtilbudet da jeg var ferdig på Teaterskolen.

Hvordan trives du i Bergen? - Til å begynne med trivdes jeg ikke så godt, fikk rett og slett eksem av det fuktige klimaet. Så var det så bratt der vi bodde på Kalfaret at drosjesjåføren nektet å kjøre opp bakken selv om kjæresten min hadde brukket foten. DA ble jeg forbanna. Men nå trives jeg godt, det blir bedre og bedre å bo her.

Hva er spesielt ved Bergen? - Du har alt her, og det er vakkert. Man er ikke avhengig av bil, og kan raskt besøke venner. Så er det noe med vestlandsroen ... mindre jålete enn Oslo. Man kan være seg selv i Bergen.

Hvor går søndagsturen? - Selvfølgelig til Fløyen, det fjellet er så kult! Så er det tilgjengelig for alle. Rullestolbrukere, barnevogner, trimmere og folk med stiletthæler. Jeg er vokst opp med søndagstur, så det er ingen helg uten.

Favorittutested ? - Fincken. Der er det utrolig gøy å danse, de spiller herlig, uavansert åttitallsmusikk. Ellers liker jeg meg på Logen og Jonsvoll og der venner er.

Hvor handler du klær? - Galleriet, Galleriet, Galleriet. Jeg elsker Galleriet, og går der hver dag - det er nesten pinlig. Men jeg er litt impulskjøper, så jeg har en svær bunke tilgodelapper derfra.

De beste skillingsbollene? - Min venninne Ingeborg lager fantastisk gode boller, og er flink til å invitere.

Beste skoleminne? - Er fra voksen alder. Det var den dagen jeg kom inn på Teaterskolen. Husker jeg hadde sommerjobb på Sparkjøp og sto og sorterte bh-er, og sjefen kom med telefonen og beskjeden. Jeg ble så glad at jeg løp ut på do og gren.

Din bergenske favorittrett? - Det må være fisk. Sushi er ikke bergensk, men det er utrolig mye god sushi i denne byen!

Hvor er du medlem? - På SATS er jeg veldig medlem. Pluss Skuespillerforbundet, og Blåmann barnebokklubb. Den siste fordi kompisen min skulle få en legobåt i vervepremie.

Hva samler du på? - Gode tekstmeldinger. Jeg skriver dem ned i en bok, så jeg kan hente dem frem på triste dager. Boken er snart full.

Bergensk favorittuttrykk? - Det første jeg hørte, var «E' du helt løk?» Jeg var fem-seks år og på besøk i Bergen. Husker at jeg gren og gren - så det liker jeg ikke, kan du si. Men «Heiane» er morsomt.

Mest stolt over i Bergen? - Teateret. Et veldig flott hus med en sjef som våger å sette opp et sprekt repertoar, og masse flotte folk som vil og kan mye. En god arbeidsplass.

Hva ville du vist en turist? - Først en tur på Rundemanen og Blåmanen, deretter et måltid på Sze Chuan House. Der er det billig og skikkelig kinesisk mat, og vi går der ofte.

Minst stolt over i Bergen? - Det er en forferdelig by å sykle i. Smalt og lite, med brostein og kanter og klumper, og uansett hvor syklistene er, får de kjeft.

Hva mangler i Bergen? - Vi mangler jo snø, da. Du skal være fryktelig rask for å utnytte det lille som kommer.

Hva savner du når du er på reise? - Heimen og hverdagen og rutinene.

Det mest romantiske stedet? - Jeg synes det er veldig romantisk å gå ut og danse med kjæresten min. Landmark, for eksempel.

Ditt første kyss? - Det første klinet var da jeg var tretten, og en klasse fra Danmark var på besøk i Førde. Nesten alle ble sammen med hver sin danske, og det var om å gjøre å kline mest mulig. Min het Michael, og vi satte klinerekorden på tjue minutter. Ganske slitsomt, men sånn måtte det være.

Favorittbergenser? - Utenom mine gode venner Jon og Reny, er det Dagfinn Lyngbø. Han er en bra komiker, og en flott og kjekk fyr.

Hva synes du om buekorps? - Helt forferdelig. Hater det. De går rundt der uten mål og mening med geværene sine og tror de er bedre enn alle andre. Stygt spiller de og. Fotball må jo være sunnere. Huff, nå får jeg vel egg på vinduet mitt.

Når var du på Stadion sist? - For to år siden, da Sogndal slo Brann. En fantastisk opplevelse, vi var tjue mot resten. Det er mitt eneste Stadion-besøk.

Det flotteste byfjellet? - Jeg er veldig glad i Rundemanen og Blåmanen. Så synes jeg Stoltzekleiven er kjempekul.

En god dag i Bergen? - Når det ikke regner. En fin høstdag, jeg går på fjelltur med gode venner eller kjæresten, spiser sushi etterpå, så en god film og mye snop. Kanskje Logen etterpå.

Ordfører for en dag? - Si det ... jeg jobbet på aldershjem en sommer, det var en sterk opplevelse. Var jeg ordfører, ville jeg tatt en runde på hjemmene og sett hvordan det var der - og rettet opp det som ikke var bra. Husk at den generasjonen var ikke latsabber, og det er uverdig slik de har det nå.

Bergen om 50 år? - Da håper jeg all trafikken er lagt under jorden. Så er det ikke lov å ha med snop eller tyggis eller noe bråkete på kino eller teater. Respekt for kulturen!

ELISABETH LANGELAND MATRE

SEG SELV: Kjersti Sandal synes Bergen er en by man kan være seg selv i. Men buekorps har hun lite til overs for. <br/>FOTO: BJØRN DJUPVIK