— Det er et veldig stort problem for oss, sier rektor ved Årstad Videregående skole Inger Morken.

Årstad Videregående skole ligger like ved Fjøsangerveien og byens mest forurensede kryss Danmarksplass. Nå i kulden merker de spesielt godt den dårlige luftkvaliteten.

— Vi har ansatte her som har måtte slutte på grunn av forurensingen. En av dem er Linda Hatland, som fikk astma og måtte slutte i jobben i 2009, sier Morken.

Luft fra Danmarksplass

I dag sitter det seks ansatte i et kontorlandskap som har lufteanlegg rett ut mot Fjøsangerveien. Disse er ifølge rektoren spesielt utsatt.

— Jeg har forstått det slik att luften vi puster inn inneholder de samme gassene som er ute på Danmarksplass. Det er ikke noe særlig kjekt å tenke på, sier Morken.

Rådvill

Det er fylkeskommunens helse-, miljø— og sikkerhetsavdeling som ifølge rektoren har foretatt målinger på kontoret.

— De sier at lufteanlegget vårt tar inn luft fra Danmarksplass og at luften inne er den samme som ute, fortsetter Morken

Rektoren skulle mer enn gjerne ha løst problemet, men ifølge fylkeskommunens helse-, miljø- og sikkerhetsavdeling er det ingenting de kan gjøre. Et nytt lufteanlegg vil bli altfor dyrt.

— Det er utrolig frustrerende. Det kan umulig være sunt verken for elever eller for ansatte som sitter i den dårlige luften år etter år etter år, sier rektoren.

Hun foreslår å fjerne hele trafikken med å legge den i tunnel.

— Men, det er nok altfor dyrt det også, avslutter hun.

SYK AV LUFTEN: Bak disse vinduene, kloss inntil Fjøsangerveien, har Linda Hatland hatt sin arbeidsplass på Årstad videregående skole. Rett over kontorvinduene er også luftinntaket til ventilasjonsanlegget i bygningen. ARKIVFOTO: VEGARD VALDE
Vegar Valde
FORTVILER: Inger Morken er rektor på Årstad videregående skole som ligger midt i den verste forurensingen på Danmarksplass.