Tirsdag ble det kjent at nye sakkyndige har konkludert med at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk, og dermed strafferettslig tilregnelig, da han gjennomførte terrorhandlingene 22. juli.

For de etterlatte som mistet barna sine på Utøya har det vært vanskelig å forholde seg til den første rapporten, hvor psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby kom til motsatt konklusjon.

— Det fremsto som uforståelig for oss at en mann som gjennomførte så mye elendighet, på så kort tid, kunne være psykotisk og dermed utilregnelig, sier Ragnar Eikeland, som er leder i Støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland.

En bekreftelse

Han mistet selv sønnen Tore på Utøya, og sier seg tilfreds med at nye sakkyndige har konkludert med at sønnens drapsmann ikke var psykotisk 22. juli.

— Det er en bekreftelse på det vi etterlatte har følt og ment hele veien, at den mannen ikke kan ha vært utilregnelig, sier Eikeland, som understreker at han har tillit til at det norske rettssystemet vil finne en passende straff for Breivik.

Eikeland føler seg med tirsdagens konklusjon tryggere på at retten har et godt grunnlag for å vurdere Breiviks tilregnelighet.

— Hadde de nye sakkyndige kommet med samme konklusjon som de to første, ville det blitt vanskelig for retten å sette begge rapportene til side. Det viktigste for oss er at han aldri må slippe ut. Blir han idømt tvungent psykisk helsevern, fins det jo en mulighet for at han er fri etter noen år, sier han.

Kvalitetssikring

Leder Trond Blattmann i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli mener det er en kvalitetssikring at det ble gjennomført en ny vurdering av Breivik.

— Det er jo to instanser som har vurdert dette nå. Så ser vi at de kommer til forskjellig konklusjon, sier Blattmann til NTB.

— Vi forholder oss til konklusjonen i sakkyndigrapporten, så får i se hva retten etter hvert kommer til, sier han videre.

Spørsmålet om hvordan de to rapportene skal veies mot hverandre ventes nå å bli en vesentlig del av straffesaken.

— Jeg tror det ville blitt et tema uansett. Det har vært veldig vektlegging av dette i forkant, og det vil bli en viktig del av rettssaken, sier Blattmann.