Fredag morgen fortalte bt.no historien om Andreas Solvik, Arvid Otterdal og Finn Nyhammer som hadde sett sjøormen.

— Klokken var om lag 21.30. Vi hadde sett fektefinalen og tok en tur på sjøen. Plutselig fikk vi øye på sjøormen, den var ikke mer enn 70 meter fra oss. Vi er alle tre vokst opp langs Hornindalsvatnet. Vi er overbevist om at det vi så var sjøormen. Den bevegde seg vestover, sa fotograf Andreas Solvik til bt.no.

Sagnet og ryktet om sjøormen har sine røtter fra gammelt av, men fiskebiolog Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen må skuffe entusiastene.

— Dette er mytiske skapninger som det ikke finnes noen beviser for at virkelig finnes. Grunnen til at ingen har fanget en slik sjøorm er, kjedelig nok, dessverre at de ikke eksisterer, sier Bjelland til bt.no.

— Mange vil finne forklaringer og hypoteser på hva det kan være, men det er ingen håndfaste bevis på at sjøormene eksisterer, verken i Loch Ness, i Seljord eller i Hornindalsvatnet, fortsetter fiskebiologen.

- Ingen bevis

Det har ikke manglet på folk som har forsøkt å bevise at sjøormene er virkelige. I Loch Ness, en av Skottlands største innsjøer, har forskere helt siden 1930-tallet forsøkt å finne monsteret - uten hell.

— Det er gjort mye forskning med ekkolodd og lignende, men man finner ingenting. Innenfor biologien er det ingen seriøse biologer som hevder at de finnes, sier Bjelland.

Tilfeldige bølger?

Han er imidlertid ikke i tvil om folk ser noe , men sjøormer er det ikke. Bjelland har ikke sett bildet fra Hornindalsvatnet, men han sier at lys i kombinasjon med mørk bakgrunn kan gjøre at bølger ser ut som sjøormer.

— De såkalte sjøormene blir ofte sett i vann som er lange og dype. Hydrografiske forhold kan gjøre at bølger oppstår av seg selv og ser ut som sjøormer i det rette lyset. Bølgene i Sognefjorden etter tsunamien viser hvordan det plutselig kan dukke opp bølger. Det kan skje i et vann også, sier Bjelland.

Når det gjelder Hornindalsvatnet mener han det sterkeste beviset mot eksistensen til sjøormen er at vannet er svært næringsfattig.— Fisken som lever der er relativt saktevoksende. Det er fordi det er lite mat i vannet. Hva skulle en bestand av sjøormer leve av? spør Bjelland.

Enorme sjødyr

Det store dypet har gjennom historien fascinert mennesker. I havet sier Bjelland at kjempeblekkspruten og sildekongen er blant dyrene som har fått skylden for sjøormobservasjoner. Sildekongen svømmer også med buktende bevegelser.

— Jeg vil ikke latterliggjøre teoriene om at det kan være noe biologisk, for det er mye som aldri kan bli helt avkreftet. Det er alltid rom for hypoteser, og vi oppdager fremdeles nye og relativt store arter. Men jeg har som sagt ingen tro på disse sjøormene, sier Bjelland.

Sagnet om «Nessie»

«Nessie», sjøormen i Loch Ness, er blitt foreviget på bilder en rekke ganger. Det første, og mest kjente, ble trykket i aviser i Storbritannia i 1934.

Ifølge National Geographic ble det avslørt nesten 60 år senere at bildet var forfalsket.

Felles for de fleste sjøormbildene er at de er tatt på avstand. At vitenskapen aldri har klart å bekrefte at sjøormer eksisterer, gjør det også umulig å si med sikkerhet at det er en sjøorm som er avbildet.

Likevel har legenden om «Nessie» og andre sjømonstre levd videre. Sagnet om «Nessie» har dessuten fått mange rare konsekvenser.

En av de rareste var i 2005 da 100 utøvere i et skotsk triathlon skal ha blitt forsikret for én million pund hver mot bitt fra «Nessie», ifølge National Geographic.

Hva tror du? Sjømonster eller ikke? Diskuter i kommentarfeltet!

SIKKER I SIN SAK: Arvid Otterdal (t. v.), Finn Nyhammer og Andreas Solvik studerer bildet de tok.
BENGT FLATEN, FJORDINGEN